Linkovi

Dijete ubijeno u neredima u sirijskom kampu al Hol


Al Hol Kamp
Al Hol Kamp

Žene u kampu Al-Hol, u kojem su smještene obitelji osumnjičenih militanata "Islamske države" na sjeveroistoku Sirije sukobile su se sa stražarima, pri čemu je došlo do pucnjave u kojoj je jedno dijete ubijeno, a nekoliko osoba ranjeno.

Odgovarajući na izvješća da je najmanje jedno strano dijete ubijeno u incidentu u aneksu Al-Hola, u ponedjeljak, 7. februara, Sonia Khush iz Save the Childrena u Siriji je rekla je kako su zgroženi "viješću da je najmanje jedno dijete ubijeno, a drugo ozlijeđeno nakon što su sigurnosne snage počele pucati u aneksu Al-Hola".

"Ovaj najnoviji incident oštar je podsjetnik na opasnosti s kojima se djeca svakodnevno susreću u kampu. Al Hol nije mjesto za djecu“, rekla je Khush.
"Njihove vlade moraju njih i njihove obitelji smjesta odvesti kući na sigurno."

Prema informacijama koje su objavili kurdski dužnosnici, žene smještene u dijelu kampa za strane državljanke, pokušale su oteti stražaricu u kampu, koji inače kontroliraju kurdske snage.

Drugi kurdski dužnosnik koji radi u kampu rekao je agenciji AP da mu nije poznato da su žene planirale otmicu, ali da je bilo nereda u dijelu u kojem su uglavnom bile strane žene i djeca.

Govoreći pod uvjetom da ostane anoniman u skladu s propisima, rekao je da je sedam žena i djece ozlijeđeno tokom nereda u ponedjeljak.

U kampu je tokom nereda došlo i do požara pri čemu je izgorjelo nekoliko šatora.

U ograđenom kampu, više je obitelji često nagurano u šatore, zdravstvene ustanove su minimalne, a pristup čistoj vodi i sanitarnim čvorovima ograničen.

Oko 50.000 Sirijaca i Iračana nalazi se u Al-Holu. Gotovo 20.000 njih su djeca.

Incident se u ponedjeljak dogodio u posebnom, strogo čuvanom dijelu kampa poznatom kao aneks, gdje je smješteno 2.000 žena iz 57 zemalja s oko 8.000 djece.

Neke od žena u aneksu smatraju se najtvrdokornijim pristašama grupe "Islamske država".

U Al-Holu je tokom 2021. godine umrlo više od 60 djece. U incidentima je ukupno nastradalo oko stotinu sosova protekle godine.

Međunarodne humanitarne organizacije više puta su apelirale na zemlje da repatriraju svoje državljane iz neuvjetnog kampa.

Sukobi u kampu desili su se nekoliko dana nakon što je vođa terorističke grupe "Islamska država" Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kurejši ubijen u američkom napadu na njegovu kuću na sjeverozapadu Sirije.

Kamp Al-Hol svjedočio je desecima zločina tokom protekle godine.
Incident se također dogodio dvije sedmice nakon što su militanti "Islamske države" napali zatvor u gradu Hasaka na sjeveroistoku Sirije, gdje se nalazi oko 4.000 militanata i maloljetnika.

Napad na zatvor doveo je do desetodnevnih borbi između snaga koje podržavaju Sjedinjene Američke Države i militanata u kojima je poginulo gotovo 500 ljudi. Kurdski borci koje podržava SAD stavili su situaciju pod kontrolu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG