Linkovi

Stripovi ulaze u digitalni svijet


Stripovi prolaze kroz tehnološku revoluciju, što bi moglo privući novu generaciju čitatelja.

Od Supermena do Batmana, ti holivudski heroji su započeli karijeru u stripovima. Autori stripova kažu da, iako knjige nisu više popularne kao što su bile prije nekoliko decenija, stripovi prolaze kroz tehnološku revoluciju, što bi, kako mnogi u toj industriji vjeruju, moglo privući novu generaciju čitatelja.

Posljednjih 30 godina, prodavnica Golden Apple Comics u Los Angelesu prodaje stripove za djecu i odrasle. Među kupcima je i Evan Cray.

Volim da listam stranice i čitam, kaže on.

Izgled ovih stranica se nije puno promijenio, ali vlasnik Ryan Liebowitz kaže da se ipak dešava nešto novo.

Posljednju godinu smo vidjeli ogroman prelazak na digitalne stripove.

Ideja čitanja stripova na internetu se širi. Kompanija Comixology ima više od 25 hiljada stripova u svojoj internet prodavnici, kaže Chip Mosher, potpredsjednik odjela za marketing, odnose sa javnošću i poslovni razvoj.

Posljednjih 6 do 9 mjeseci, postali smo kompanija koja ima najprodavaniju aplikaciju za Ipad, kaže Chip Mosher.

Prošle godine, kompanija je prodala 19 miliona internet stripova. Ove godine očekuje da će prodati 70 miliona. Za gotovo istu cijenu kao i štampani strip, čitatelji mogu kupiti digitalnu verziju. Mnogi u toj industriji eksperimentiraju sa izgledom digitalnih stripova. Mark Waid je kreirao stranicu za digitalni strip Thrillbent. On kaže da njegovi stripovi popunjavaju digitalni ekran.

Većina ekrana, televizijskih i kod prenosnih kompjutera, ima horizontali format, što znači da je slika duža nego što je viša. Stoga ne treba proizvoditi digitalne stripove koji ne odgovaraju tom formatu, kaže Mark Waid.

Daniel Burwen je osnovao Cognito Comics. On se koristi zvukom i pokretom u svom špijunskom trileru nazvanom Operacaija Ajax. Čitatelji mogu dobiti istorijske informacije o predmetu i izvan priče. U intervjuu putem Skypea, on kaže da virtualni svijet znači da njegov rad može dosegnuti do čitatelja širom svijeta.

Da smo strip izdali samo kao štampanu knjigu, bili bi sretni ako bi prodali 5 hiljada kopija. Ali digitalno, imamo međunarodnu distribuciju i mogućnost da dosegnemo do velikog broja publike, kaže Daniel Burwen.

Autori digitalnih stripova kažu da njihova publika ne traži nasilje, koje se obično može naći u video igrama i filmovima.

Možete vidjeti naslovne stranice tih stripova. Likovi ne izgledaju baš sretni. Oni svi imaju oružje i žele naškoditi jedni drugima, kaže Ryan Liebowitz.

On sada nudi digitalne stripove na web stranici svoje prodavnice i dodaje da kupci traže i tradicionalne stripove, kao i njihove nove verzije.

Ima nekih stripova, kao što su neki od mojih omiljenih, koje više volim imati u štampanom formatu. Ali neke od njih je jednostavno zgodno imati i čitati na Ipadu, kaže Dan Cray.

Mnogi u toj industriji kažu da se nadaju da će digitalni stripovi privući nove čitatelje koji će podstaknuti biznis i u virtualnom i u stvarnom svijetu.
Stripovi ulaze u digitalni svijet
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
XS
SM
MD
LG