Linkovi

Dick Durbin - prvi američki senator koji podržava prekid vatre u Gazi


Senator Dick Durbin
Senator Dick Durbin

Senator Dick Durbin, drugi po rangu demokrata u Senatu, podržao je prekid vatra u ratu između Izraela i Hamasa. On je prvi američki senator koji je pozvao na prekid vatre u Gazi.

Na pitanje CNN-a da li je vrijeme za prekid vatre, Durbin je rekao: „Mislim da jeste. Priznajemo, ovo traje desetljećima. Bez obzira na obrazloženje od početka, doseglo je nepodnošljivu razinu. Trebamo rezoluciju na Bliskom istoku koja daje neka obećanja za budućnost.”

Durbinovo korištenje izraza „prekid vatre” je odstupanje od jezika koji koriste američki predsjednik Joe Biden i vođa većine u Senatu Chuck Schumer, najviše rangirani jevrejski član Kongresa u povijesti.

Jevrejski aktivisti su pozdravili Durbinovu izjavu i poslali sljedeću poruku: „Hvala Vam senatore Durbin što ste podržali prekid vatre, oslobađanje talaca i stali na kraj bezobzirnom bombardovanju Gaze.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG