Linkovi

Devastirano Partizansko groblje u Mostaru


Uništena većina spomen-ploča na Partiznaskom groblju u Mostaru, 14. juni 2022. (Fotografiju Radiju Slobodna Evropa ustupio Dragan Markovina)
Uništena većina spomen-ploča na Partiznaskom groblju u Mostaru, 14. juni 2022. (Fotografiju Radiju Slobodna Evropa ustupio Dragan Markovina)

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, koje je godinama na meti vandala, još jednom je oskrnavljeno.

Fotografije groblja uništenog u utorak, 14. juna, na Facebooku je objavio historičar iz Mostara Dragan Markovina.

Napisao je da je uništeno više od 700 spomen-ploča mostarskoj omladini.

"Čak ni u sred rata lokalni fašisti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas. Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje se još nije dogodilo", napisao je Markovina.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine i djelo je čuvenog beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Bilo je jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika na Balkanu. Tokom i nakon posljednjeg rata potpuno je devastirano. Nerijetko je u zapuštenom stanju, puno smeća i išarano neprimjerenim grafitima.

Sead Đulić, predsjednik udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata, ocjenjuje da je devastiranje groblja "kristalni dan Mostar" jer je namjera i cilj isti kao kad je u Njemačkoj 9. januara 1938. godine za kristalnu noć počeo progon Jevreja.

"Pitamo se hoće li i ovdje uslijediti ono što je u Njemačkoj prema neistomišljenicima ili nebaštinicama fašizma, ono što je uslijedilo nakon kristalne noći. Rukopis, mržnja, način na koji se to radi je apsolutno isti", kaže Đulić za RSE.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je posljednji slučaj devastiranja, opisavši ga kao "surovi vandalizam".

"Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Grad Mostar, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih", napisao je na svome Facebooku Kordić.

Poručio je da će Gradska uprava pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta.

Vandalizam je osudio i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

On je poručio da "ljudska i moralna obaveza najoštrije osuditi ponovno sistematsko uništavanje i izraziti tugu što se ovakvi, zasigurno, isplanirani događaji ne sprječavaju od nadležnih organa".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG