Linkovi

Ubijena predsjednica sinagoge u Detroitu, nema dokaza o antisemitizmu


Samanta Vol, vodila je sinagogu Isak Agre u centru Detroita (Foto: David Guralnick/Detroit News via AP)
Samanta Vol, vodila je sinagogu Isak Agre u centru Detroita (Foto: David Guralnick/Detroit News via AP)

U Detroitu je ubijena predsjednica lokalne sinagoge, a policije ispituje motive zločina i poziva javnost da ne donosi zaključke prerano.

Šef policije Detroita James White saopštio je da "nisu pronađeni dokazi koji bi pokazali da je zločin motivisan antisemitizmom"

Samanta Vol, koja je vodila sinagogu Isaac Agree u centru grada i bila bivša pomoćnica demokratske članice Kongresa Elise Slotkin i službenica u kampanji za generalu tužiteljku Dejnu Nesel, ostala je upamćena kao vođa zajednice koji je radila na izgradnji mostova.

„Sem je bila najljubaznija osoba koju sam poznavala“, objavila je Nesel u subotu na društvenoj mreži X. "Vodila ju je njena iskrena ljubav prema svojoj zajednici, državi i zemlji. Sem je zaista iskoristila svoju vjeru i aktivizam da stvori bolje mjesto za sve."

Sahrana je održana u nedelju popodne u predgrađu Detroita.

FBI učestvuje u istrazi ali nije saopšteno da li je identifikovan osumnjičeni.

Vlasti su saopštile da je tijelo pronađeno u njenoj kući u subotu ujutro nakon što je neko pozvao policajce da ih upozori na osobu koja leži na zemlji i ne reaguje.

„Dok su bili na licu mjesta, policijski službenici su uočili trag krvi koji vodi policajce do stana žrtve, gdje se vjeruje da se zločin dogodio“, rekao je policijski kapetan Den Donakovski.

Vol (40) je vodila sinagogu Isaac Agree u centru grada od 2022. Vjerske grupe u oblasti Detroita pohvalile su njen međuvjerski rad. Savjet za američke islamske odnose u Mičigenu nazvalo je njenu smrt „tragičnim gubitkom“, napominjući međuvjerski rad sa njenom kongregacijom. To je obuhvatalo i održavanje molitvenog bdijenja za žrtve smrtonosnog napada na sinagogu u Pensilvaniji 2018.

„Uznemireni smo užasnim ubistvom Samante Vol, voljene liderke u njenoj vjerskoj zajednici u Metro Detroitu“, rekao je Davud Valid, izvršni direktor muslimanske grupe za zastupanje, u subotnjoj izjavi.

Slotkin je takođe komentarisala na X-u, rekavši u subotu da joj je srce slomljeno zbog smrti Vol.

„U politici i u jevrejskoj zajednici, posvetila je svoj kratak život izgradnji razumijevanja među vjerama, donoseći svjetlost u lice tame“, rekao je Slotkin.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG