Linkovi

Detektovana nova varijanta koronavirusa u Bocvani


FILE - A health worker prepares a dose of the Oxford/AstraZeneca COVID-19 vaccine in Francistown, Botswana, March 26, 2021.
FILE - A health worker prepares a dose of the Oxford/AstraZeneca COVID-19 vaccine in Francistown, Botswana, March 26, 2021.

Pojavila se nova varijanta koronavirusa SARS-CoV-2 koja ima „nevjerojatno velik" broj mutacija, upozoravaju naučnici. Varijanta B.1.1529, ili „varijanta iz Bocvane“ – izdanak B.1.1 – bi mogla potaknuti daljnji prenos virusa.

Prvi pronađeni slučajevi ove varijante bila su tri u Bocvani, nakon čega je slijedilo još šest slučajeva u Južnoj Africi i jedan u Hong Kongu koji uključuje putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.

Dr. Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, rekao je da bi varijanta mogla biti stvarno zabrinjavajuća jer ima 32 mutacije povezane sa proteinom šiljka (spike) koj bi mogle omogućiti da lakše izbjegne imunološki sistem osobe i proširi se na više ljudi. Pored ovih, nova varijanta ima i 18 mutacija koje nisu vezane za šiljak.

Neke mutacije ove varijante se povezuju s mogućnošću otpornosti prema neutralizirajućim antitijelima, kako onim nastalim vakcinacijom, tako i prema terapijama monoklonskim i poliklonskim antitijelima. Grupa mutacija je povezana i sa povećanjem prenosivosti ovog virusa. Mutacije povezane s promjenama u nukleokapsidi mogu uzrokovati povećanu infektivnost.

„B.1.1.529 svakako izgleda zabrinjavajuće na temelju prisutnih mutacija. Za mnoge se pokazalo da utječu na vezanje neutralizirajućih antitijela, a za neke je poznato da povećavaju sposobnost virusa da uđe u stanice ili da ih spoje kako bi se omogućilo širenje sa stanice na stanicu“, rekao je dr. Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu Cambridge.

„S obzirom na veliki broj mutacija koje je akumulirao očito u jednom naletu, vjerovatno je evoluirao tokom hronične infekcije kod imunokompromitirane osobe, vjerovatno kod neliječenog bolesnika s HIV/AIDS-om“, smatra prof. Francois Balloux s Univerzitetskog Koledža u Londonu (UCL). On dodaje kako bi ovu pojavu trebalo pomno pratiti i analizirati, „ali nema razloga za pretjeranu zabrinutost, osim ako u bliskoj budućnosti ne počne rasti.“

Treba napomenuti da su se u proteklim mjesecima javljale varijante koje izazivaju zabrinutost, ali mnoge od njih, osim delte, su nestale i nisu se enormno proširile. Nastanak novih varijanti i genetičkih linija virusa je neizbježno, pogotovo u nedovoljno vakcinisanoj populaciji.

Paralelno s ovom, u SAD je detektovana i varijanta B.1.628, koja se svoj vrhunac imala u ljeto prošle godine, ali se smatralo da je nestala. Za ovu varijantu nema dokaza da se lakše prenosi ili da bježi imunitetu nastalom od vakcina.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG