Linkovi

Desničarska društvena mreža "Gab" zatvorena poslije napada u Pitsburgu


Spomenik sa imenima poginulih ispred sinagoge "Drvo života"
Spomenik sa imenima poginulih ispred sinagoge "Drvo života"

Geb, društvena mreža koja se često optužuje da je stjecište rasista, pristalica ideje bjelačke superiornosti, neonacista i drugih ekstremističkih grupa, ugašena je na internetu u ponedeljak. Više provajdera uskratilo joj je pristup internetu poslije otkrića da je Robert Bauers, koji je izvršio napad u sinagogi u Pitsburgu, koristio tu platformu da prijeti Jevrejima.

"Geb ne ide nikud", izjavio je Andrew Torba, osnivač websitea."Tražićemo svaki mogući način da Geb ostane na internetu i da odbranimo slobodu govora i individualne slobode za sve."

Torba je osnovao Geb prije dvije godine kao alternativu "mainstream" društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter, a opisao je taj site kao utočište za slobodu govora. Site je uskoro počeo da privlači pripadnike takozvane alternativne desnice i drugih ekstremističkih ideologija koje nisu dobrodošle na drugim platformama.

“Na osnovu čega je potpuno ljevičarski orijentisani monopol velikih društvenih mreža kvalifikovan da nam kaže šta su vijesti, šta je najčitanije i da definiše šta znači "zlostavljanje i uznemiravanje"?, napisao je Torba 2016. godine u emailu websiteu Buzzfeed.

Provajderi i servis za transfer novca na internetu PayPal su, međutim, otkazali usluge Gebu kada su nacionalni mediji objavili šta je napadač Bauers pisao na tom websiteu, uključujući i neposredno prije nego što je ušao u sinagogu i otvorio vatru. Od ponedeljka ujutru, website više nije bio funkcionalan.

Jevrejsko društvo za pomoć imigrantima voli da dovodi one koji ubijaju naše ljude. Ne mogu da čekam da se to dogodi, ulazim”, poručio je tada Bauers.

U intervjuu za NPR (Nacionalni javni radio) koji je emitovan u ponedeljak, Torba je stao iz odluke da Bauersov natpis uoči pucnjave ostavi na svom websiteu.

Da li vidite direktnu prijetnju u tome?" pitao je Torba. "Jer ja ne. Šta očekujete sa takvim statusom? Želite da cenzurišemo svakog ko napiše frazu "Ulazim"_ To je prosto apsurdno."

XS
SM
MD
LG