Linkovi

Luksuzni hamburgeri pomažu u recesiji


Luksuzni hamburgeri pomažu u recesiji
Luksuzni hamburgeri pomažu u recesiji

Kao i drugi američki klasik - pita od jabuka i hamburger prolazi kroz fazu dorada i promjena, zahvaljujući dijelom i najgoroj recesiji još od 30-tih godina prošlog vijeka.

Stari simbol američke brze hrane, hamburger, dobija novu moderniju formu, dok se oni koji imaju manje novaca i dalje zadovoljavaju dobrim običnim hamburgerom. U Las Vegasu, a gdje bi drugo, pojavili su se, kako se to u žargonu naziva - firmirani i markirani hamburgeri i to je najnoviji trend po restoranima. Vrhunski kuhari sad se natječu ko će smisliti ekstravagantnije dodatke za jelo koje se i dalje smatra američkom klasikom.

Kao i drugi američki klasik - pita od jabuka i hamburger prolazi kroz fazu dorada i promjena, zahvaljujući dijelom i najgoroj recesiji još od 30-tih godina prošlog vijeka. Greg Cook, glavni kuhar u restoranu BLT Mirage u Las Vegasu:

- Iskreno, mislim da i u sadašnjoj ekonomiji, kakva god da je, ima prostora za profit. Mislim da će ljudi uvijek sebi moći priuštiti hamburger.

I restorani su to brzo shvatili kao šansu da zarade. U Munchovom Baru u Cezarovoj Palati, vlasnik Bryan Ogden ponosno kaže kako su njegovi kuhari običnu brzu hranu pretvorili u prefinjen restoranski doživljaj:

- Koristimo isključivo certifikovano juneće meso. Sve je organsko, bez hormona. Svaki dan idemo na pijacu, svojom rukom biramo sve sastojke, ručno list po list peremo salatu, pravimo svoju ljutu majonezu i tako dalje. To je puno posla i ranog ustajanja kako bi sve bilo svježe na dnevnoj bazi.

Kuhar Kerry Simon vlasnik je restorana Kerijevi gurmanski hamburgeri. Inače, on je pobjednik popularnog kuharskog nadmetanja Čelični Kuhar, a kaže da mu je trud da dodje do savršenog hamburgera pomogao da proširi svoj biznis:

- Bio sam u Čeličnom Kuharu i to baš kad je glavni sastojak po zadatku bilo mljeveno meso, pa sam ja ond napravio nešto što sam nazvao Hamburger svih hamburgera, a kasnije sam eksperimentisao da različitim ukusima i u mojim drugim restoranima i počeo dobijati nagrade za njih, tako da su me iz Las Vegasa zvali da ovdje otvorim specijalni bar za hamburgere.

Ovi gurmanski hamburgeri servirani su u raznim oblicima i veličinama. I, umjesto uobičajenih salatnih dodataka sad gosti mogu da biraju - od pečenih jaja, ljutog gvakamolija, čak i čuvenih pečurki tartufa. Prehrambeni kritičar John Curtas objašnjava da je ovo bogatstvo izbora ustvari pozitivan znak u ova teška ekonomska vremena:

- U recesiji, svi manje troše. Mnogi restorani sad nude i jelovnike kao u kafeima, pa popuste za rane goste, zatim nude male porcije, kao meze ili tapas, čak i ispred restorana ili za šankom. Toga nije bilo prije pet godina. Sad imate pravi procvat hamburgera, pica, tapasa - i gosti očito pozitivno reaguju na to.

A i istraživanja pokazuju da su hamburgeri sve popularniji otkad smo u krizi. 90 procenata ispitanika kaže da jede hamburger najmanje jednom nedjeljno. Sa kečapom ili bez njega. Ionako je uz hamburger - to besplatno.

XS
SM
MD
LG