Linkovi

Desetine senegalskih migranata nestalo sa ribarskog broda, strahuje se da su mrtvi


Djeca se igraju na ribarskim čamcima poznatim kao "piroge" u Dakaru, u Senegalu, 24. juna 2023.
Djeca se igraju na ribarskim čamcima poznatim kao "piroge" u Dakaru, u Senegalu, 24. juna 2023.

Vjeruje se da je na desetine migranata koji su krenuli ka Španiji nestalo i da su mrtvi pošto je obalska straža kod ostrva Kabo Verde spasila 38 ljudi na brodu koji je prije više od mjesec dana napustio Senegal sa više od 100 ukrcanih ljudi, saopštile su vlasti i zaštitnici prava migranata.

Senegalsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je čamac u utorak sa 38 preživjelih i nekoliko mrtvih spasila obalska straža u Kabo Verdeu, oko 620 kilometara od obale zapadne Afrike. Vlasti nisu potvrdile koliko je migranata izgubilo život, niti šta je dovelo do neuspjeha putovanja.

Španska grupa za zaštitu prava na migracije Walking Borders saopštila je da je to plovilo veliki ribarski čamac koji je napustio Senegal 10. jula sa više od 100 migranata.

Porodice u Fas Bojeu, primorskom gradu 145 kilometara sjeverno od glavnog grada Dakara, obratile su se kompaniji Walking Borders 20. jula, poslije 10 dana bez kontakta sa svojim bližnjima na brodu, rekla je osnivačica grupe Helena Maleno Garzon.

Čeik Ava Boje, predsjednik lokalnog udruženja ribara, rekao je da ima dva nećaka među nestalima.

"Htjeli su da idu u Španiju", rekao je Boje.

Ruta od zapadne Afrike do Španije jedna je od najopasnijih na svijetu, ali je broj migranata koji iz Senegala napuštaju trošnim drvenim čamcima porastao tokom prošle godine.

Skoro 1.000 migranata je izgubilo živote dok su pokušavali da stignu do Španije morskim putem u prvih šest mjeseci 2023. godine, navodi Voking borders. Faktori kao što su nezaposlenost mladih, politički nemiri i uticaj klimatskih promjena teraju migrante da rizikuju svoje živote na prenatrpanim brodovima.

Marokanska mornarica je 7. augusta izvukla tijela pet senegalskih migranata i spasila 189 drugih kada se njihov čamac prevrnuo kod obale Zapadne Sahare.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG