Linkovi

Novi film: PUSTINJSKI CVIJET


Novi film: PUSTINJSKI CVIJET
Novi film: PUSTINJSKI CVIJET

Pastirica koja je čuvala porodično stado koza od svoje 6. godine, Waris je od porodice pobjegla sa 13 godina, kad su htjeli da je prodaju za udaju. I to je bio tek početak jednog fantastičnog životnog puta, dramatizovanog u filmu PUSTINJSKI CVIJET, čije prikazivanje ovog mjeseca počinje u Sjedinjenim Državama.

Scenario je baziran na biografiji Waris Dirie i govori o ekstremno teškim životnim okolnostima, od njenog djevojačkog doba u Somaliji do ranih izbjegličkih patnji u Londonu. Mladu Waris Dirie u filmu PUSTINJSKI CVIJET glumi takodje top model, Etiopljanka Liya Kebede, čija je ovo, inače, prva velika filmska uloga:

- Prije svega, kad treba da glumiš nekoga ko je stvarna osoba to je uvijek veliki izazov i uvijek je zastrašujuće, jer kao da postaneš odgovoran za nečiji stvarni život. Bila sam zaista i ponižena i isprepadana kao i ona…

Kao dijete rodjeno u nomadskoj kulturi u kojoj je običaj da žene budu obrezane, Waris nije ni znala da postoje i drugačije kulture i običaji. Ali, kad je otac pokušao da je za novac uda za jednog starijeg čovjeka, ona je pobjegla. Pješačila je, danima i danima, kroz pustinju, i konačno, izbjegavajući i ljudima izazvane i prirodne opasnosti, stigla u Mogadishu, u potrazi za rodjacima. Nikad nemoj zaboraviti ko si i odakle si, govorila joj je njena baka, dok se Waris pripremala da krene u London, gdje će raditi kao služavka u somalijskoj ambasadi.

Sa 18, ponovo je pobjegla. Našla je posao čistačice u jednom restoranu. A zatim ju je slučajno sreo jedan poznati modni fotograf. Veoma stroga šefica modne agencije obučavala ju je kako da hoda kao maneken na modnoj pisti:

- Zašto želiš da budeš model?

- Biti model je bolje nego biti čistačica.

- Znaš li da hodaš?

- Da, prehodala sam sve do Mogadishu-a!

Sherry Hormann, filmski autor, nastanjena u Njemačkoj, napisala je scenario i režirala film PUSTINJSKI CVIJET:

- Bila sam zaista dirnuta takvom pričom o Pepeljugi, tom imigrantskom pričom, i iznad svega, time što progovara o obrezivanju žena, ali tako da nikad ne izgubi smisao za humor, jer mislim da je humor najjače oružje za preživljavanje.

I kao što kaže Hormannova, PUSTINJSKI CVIJET je film sa porukom. U jednoj sceni, Waris saznaje da sve žene nisu ‘rezane’ kako to ona naziva:

- To je ispravno, zar ne?

- Waris, ja ne znam uopšte o čemu ti pričaš.

- Ti nisi rezana?

- Na šta misliš? Jesu li tebi nešto odrezali?

1997., na vrhu svoje manekenske karijere Waris Dirie postaje prva slavna osoba koja je progovorila protiv obrezivanja žena, navodeći kao primjer - sopstveno iskustvo. Govorila je za medije, a zatim i kao specijalni predstavnik Ujedinjenih Naroda. Uskoro je napustila karijeru modela i potpuno se posvetila toj misiji.

Liya Kebede kaže kako se nada da će poruka stići do svih mjesta gdje se obrezivanje žena još uvijek praktikuje:

- Film je radjen sa blagošću i osjećajnošću, a u isto vrijeme je veoma iskren i pošten. To je čudesna priča za gledanje, zabavna i duhovita, a ipak ozbiljno tretira problem koji je veoma aktuelan, posebno u Africi.

Film je već prikazan u Evropi i Južnoj Americi, a sada stiže i u Sjedinjene Države i u nekoliko afričkih zemalja, medju njima u Ganu, Nigeriju i Južnu Afriku.

Waris Dirie, sada ima 46 godina, i živi u Austriji odakle vodi kampanju za prava žena - kroz svoju fondaciju, koja se, naravno, zove PUSTINJSKI CVIJET.

XS
SM
MD
LG