Linkovi

Ustanovljena analiza krvi koja testira na depresiju


Depresija
Depresija

Američki naučnici su izvršili uspješan eksperiment s testom krvi koji pokazuje da li osoba boluje od depresije I, ovaj novi test krvi ne samo da će pomoći u dijagnozi i liječenju pacijenata, nego će pomoći i da se ukloni stigma koja se obično vezuje uz ovu uobičajenu mentalnu bolest.

Depresija i klinička depresija su medju najuobičajenijim mentalnim poremećajima, kaže naučnica sa Univerziteta Northwestern, doktorica Eva Redei, koja je razvila test krvi.

“Svjetska Zdravstvena Organizacijan procjenjuje da oko 350 miliona ljudi pati od depresije godišnje, kaže dr. Redei, i dodaje: A i taj je vjerovatno potcijenjen. ”

Tipično je da se depresija dijagnosticira nakon razgovora sa psiho-terapeutom, ali gospodja Redei kaže da je ona dugo tragala za biološkim testom - jer ona na taj način gleda na depresiju.

“Ja sam duboko uvjerena da je depresija bolest kao i svaka druga bolest. A ako je to tačno, onda bi trebalo da ju je mogućne ljekarski dijagnosticirati, na objektivan način. ”

Njenim se testom mjeri devet karakteristika, ili tzv. markera u krvi. Rezultati mogu liječniku reći da li je pacijent klinički depresivan.

Doktorica Redei kaže da su rečeni krvni markeri pokazali poboljšanje, kako bi pacijent prolazio kroz psiho-terapiju i drugo liječenje depresije.

“Dakle, to nam ukazuje ,” kaže ona, “da ćemo možda moći pratiti način na koji pacijent odgovara na tretman, mjereći povremeno te markere u krvi.”

Ova studija je provedena u malom opsegu, i treba se još dosta istraživati prije nego krvi test na depresiju bude dostupan u svakoj liječničkoj ordinaciji. Medjutim, profesorica Eva Redei kaže da je sigurna da će se jednog dana moći ustanoviti analize krvi i na druge mentalne poremećaje.

Njena je studija objavljena na internet stranici žurnala Translational Psychiatry.

XS
SM
MD
LG