Linkovi

Martin Dempsey - veteran ratova u Afganistanu i Iraku


Martin Dempsey - veteran ratova u Afganistanu i Iraku
Martin Dempsey - veteran ratova u Afganistanu i Iraku

Preuzima dužnost najvišeg vojnog časnika u vrijeme kad je proračun Ministarstva obrane sučeljen s rezovima od 450 milijardi dolara i više i kad se povlače vojnici iz Iraka i Afganistana

Američki general Martin Dempsey preuzeo je položaj novog zapovjednika Združenog stožera svih rodova američke vojske na koji ga je postavio predsjednik Obama.

General Martin Dempsey dolazi iz rovova, veteran je dvaju ratova u Iraku i onog u Afganistanu. Preuzima dužnost najvišeg vojnog časnika u vrijeme kad je proračun Ministarstva obrane sučeljen s rezovima od 450 milijardi dolara i više i kad se povlače vojnici iz Iraka i Afganistana.

Pri napuštanju svoje prijašnje kratke dužnosti zapovjednika kopnene vojske, general Dempsey je iznio svoju viziju. "Postoje riječi i fraze koje će opisivati našu vojsku u budućnosti, ali 'propadanje' nije jedna od njih. Manja? Vjerojatno. Drugačija? Kao organizacija koja uči, nadam se. Najbolja na svijetu, to mi možete vjerovati. Čini ono što je najbolje za zemlju, apsolutno".

Dempsey uživa reputaciju djelotvornog i poštovanog zapovjednika, intelektualac i strateg – časnik koji u Washington donosi perspektivu bojnog polja. Analitičari kažu da je taj jedinstveni pogled od kritične važnosti dok se američka vojska transformira iz razdoblja konzistentnog rata tijekom proteklog desetljeća prema novom dobu nužne prilagodbe.

Clark Murdock je analitičar u Centru za strateške i međunarodne studije ovdje u Washingtonu. "Ima iskustvo bivšeg zapovjednika – i bio je na komandnim položajima na različitim razinama u kopnenoj vojsci – a kopnena vojska je najteže pogođena od svih rodova, on dobro poznaje problem i zna što je potrebno da bi se zadržala visoka kvaliteta snaga".

Drugi veliki izazov koji čeka Dempseya jest održavati složene odnose s Pakistanom, američkim saveznikom u ratovima u Afganistanu i protiv terorizma. Njegov prethodnik admiral Mike Mullen nedavno je optužio pakistansku obavještajnu službu da podržava afganistanske ekstremiste koji napadaju Amerikance. "Kao prvo, mreža Haqqani djeluje kao produžena ruka pakistanske unutarnje obavještajne službe".

Uz to što je - kako to njegovi kolege iz Pentagona kažu – 'zapovjednik za zapovjednike', general Dempsy je poznat po tome što pjeva na zabavama, a posebno je poznat po izvedbama pjesama pokojnog Franka Sinatre

Dempseyeva izvedba pjesme New York, New York, privukla je pozor i ministra obrane Leona Panette. "On je pasionirani proučavatelj povijesti, vojske a rekli su mi i Franka Sinatre. Rekli su mi da internetom kruže video snimke kako Marty pjeva svoju omiljenu Sinatrinu pjesmu. Pretpostavljam da pokušava postati član glasovitog 'Rat Packa'. Ali Marty, žao mi je što ti moram reći – kao netko talijanskog podrijetla – bolje da zadržiš i dnevni posao".

Na svom novom poslu Dempsey će imati ozbiljan zadatak da savlada afganistanske pobunjenike, dovede vojnike kući, prestrukturira vojsku i da sve to učini sa striktnijim proračunom.

XS
SM
MD
LG