Linkovi

Demonstranati u američkom Kongresu tražili primirje Izraela i Hamasa


Policija privodi demonstrante tokom protesta u zgradi američkog Kongresa. (REUTERS/Jonathan Ernst)
Policija privodi demonstrante tokom protesta u zgradi američkog Kongresa. (REUTERS/Jonathan Ernst)

Više od stotinu demonstranata protestovalo je unutar zgrade američkog Kongresa na Capitol Hillu – tražeći hitan prekid vatre u sukobu između Izraela i ekstremista Hamasa. Van tog zdanja protestovalo je više hiljada ljudi.

Veća grupa njih, od kojih je dio nosio jevrejska obilježja, sjedila je na tlu kongresnog zdanja uz transparent na kom je pisalo „Jevreji traže primirje” i skandirala protiv konflikta.

Okupljanje unutar Kongresa bilo je mirno, a policija je uhapsila neke od prisutnih.

„Grupa ljudi demonstrira unutar zgrade Kongresa. U tim zdanjima nije dozvoljeno demonstriranje. Okupljenima je izrečeno upozorenje da prekinu skup, kada su se oglušili otpočeli smo hapšenja”, navedeno je u objavi.

Iza protesta stoji organizacija „Jevrejski glas za mir”.

„Tražimo okončanje genocida nad palestinskim narodom – uz pomoć i podršku Vlade Sjedinjenih Država. Korijen nasilja je ugnjetavanje, a mi smo ovdje poručujemo – ne u naše ime! Jedini put do mira i bezbjednosti je osiguranje pravde i jednakosti za sve. A to znači okončanje ilegalne okupacije Palestine izraelskih vlasti. Tražimo primirje”, navedeno je u objavi te organizacije.

Protest je održan u danu posjete američkog predsjednika Joea Bidena Izraelu tokom koje je pozvao na poštovanje dostojanstva ljudskih života i zakona ratovanja.

Apelovao je na izraelske vlasti da ne prave greške koje su Sjedinjene Države činile nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. koje je počinila Al-Kaida.

U Pojasu Gaze izraelske vlasti sprovode akciju protiv ekstremista Hamasa koji su 7. oktobra počinili smrtonosni napad na tu zemlju.

Konflikt je ušao u jedanaesti dan i iza sebe ostavio više od 3.200 žrtava na obje strane.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG