Linkovi

Demokrati zabrinuti, a republikanci očekuju dobre izborne rezultate


Politički stručnjaci kažu da bi ova godina mogla biti neugodna po predsjednika Obamu i njegove demokratske saveznike u Kongresu

Politički stručnjaci kažu da bi ova godina mogla biti neugodna po predsjednika Obamu i njegove demokratske saveznike u Kongresu. Većina analitičara prognozira da će republikanci na kongresnim izborima u studenome osvojiti dodatne mandate. Oni kažu da će središnja tema izborne kampanje biti predsjednikova popularnost i reforma zdravstvene skrbi.

Na nedavnom mjesečnom sastanku demokrata u predgrađu Las Vegasa lokalni članovi Demokratske stranke izrazili su zabrinutost zbog pada popularnosti predsjednika Obame i odražavanja tog trenda na izborima u studenome.

"Popularnost mu je opala. Tako je diljem zemlje pa i ovdje u Nevadi", kaže demokrat John Punticello. Drugi, kao što je Tracy Lawrence, vjeruju da je usvajanje reforme zdravstvenog sustava dobra vijest.

"Premda nije usvojeno sve što smo htjeli radi se o prvom koraku. Vjerujem da će predsjednikova popularnost ponovno početi rasti jer je reforma zdravstva usvojena u Kongresu. Ne mislim da je dosta ljudi vjerovalo da je to moguće."

Lokalni liberalni radijski voditelj Sir Cooper pokušava pokrenuti demokrate da se dodatno angažiraju kako se budu približavali izbori.

"Demokrati trenutno nisu snažni kao što bih ja želio. Kad republikanci nešto hoće oni se usmjere na to i spremni su doći do svog cilja po svaku cijenu.

Harry Reid
Harry Reid

Prije nekoliko dana, na drugoj strani grada, atmosfera je bila drugačija na sastanku republikanaca koji su došli čuti voditelja političke emisije Rogera Hedgecocka. U publici je bila republikanka Sharon Angle. Ona se nada da će osvojiti mjesto u Senatu, a u središtu njene poruke je predsjednik Obama i njegova politika.

"Sve što je do sada učinio predsjednik Obama išlo je na štetu malih biznisa, radnika, bilo koga u Americi tko želi povratak vlade u njene ustavne okvire."

Angle je jedna od nekoliko republikanaca koji žele osvojiti republikansku kandidaturu za Senat i odmjeriti snage s demokratom Harryem Reidom, koji je vođa demokrata u Senatu i koji je imao ključnu ulogu u usvajanju reforme zdravstva. Ministrica pravosuđa Nevade, demokratkinja Catherine Cortez Masto, natječe za novi mandat na toj dužnosti. Ona kaže da će glasači dati svoj glas kandidatima koje smatraju najboljima na polju ekonomije.

"Imamo veliku neuposlenost, velik broj ovrha nad kućama…To su pitanja koja su svima važna i građani žele odgovore. Oni žele ljude koji će im reći kako će pokušati riješiti te probleme i pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta."

Ankete u Nevadi pokazuju da senator Harry Reid zaostaje za nekoliko mogućih republikanskih izazivača. No Cortez Masto i drugi demokrati kažu da senatora Reida ne treba otpisati ovako rano u izbornom nadmetanju te dodaju kako je on pobijedio u nekoliko teških izbora u prošlosti.

XS
SM
MD
LG