Linkovi

Demokrati se udaljavaju od predsjednika Obame?


Dilema demokrata pred kongresne izbore u studenom: kako se postaviti prema predsjedniku Obami kojem je podrška pala ispod 50 posto

Washington Post otvara pitanje o dilemi demokrata pred nadolazeće kongresne izbore u studenom, a ta je kako se postaviti prema predsjedniku Baracku Obami kojem je podrška pala ispod 50 posto. Demokratski kandidati za Kongres trebaju odlučiti hoće li se u kampanjama vezati za predsjednikovu politiku, koja je uglavnom još uvijek popularna među demokratskom izbornom bazom, ili se, pak, ograditi od iste kako bi se eventualno privukao veći broj neovisnih birača koji su, usput budi rečeno, na predsjedničkim izborima 2008. godine naveliko glasovali za aktualnog američkog predsjednika.

Predsjedatelj Demokratskog nacionalnog kongresa, Tim Kaine, prošlog je tjedna izrazio mišljenje da kandidati koji se ograđuju od predsjednika Obame, ili od kongresnih čelnika poput Nancy Pelosi, čine veliku grešku. Jedan viši demokratski konzultant sugerira da oni kandidati za Kongres koji se distanciraju od predsjednika Obame reflektiraju neraspoloženje Amerikanaca s ekonomskim prilikama u zemlji. „Ekonomska politika Baracka Obame koja se temelji na tome da se iz recesije može izaći povećanom potrošnjom smatra se u najmanju ruku neuspješnom, a možda i štetnom“, kaže ovaj anonimni konzultant kojeg citira Washington Post.

Istodobno, neki dnevnici prenose tekst agencije Bloomberg prema kojem će republikanci za svoje izborne kampanje najvjerojatnije iskoristiti podršku predsjednika Obame gradnji džamije nedaleko od mjesta terorističkog napada u New Yorku 2001. godine. Ankete pokazuju da se većina Amerikanaca, njih 68 posto, protivi prijedlogu da se u blizini mjesta na kojem su se nekoć nalazili neboderi Svjetskog trgovinskog centra podigne džamija, kaže profesor povijesti na Sveučilištu Princeton Julian Zelizer.

„Obama na ovom pitanju ne može ništa dobiti“, kaže Zelizer. Budući da je pozornost građana usmjerena na nezaposlenost i ekonomiju, džamija neće biti prijelomno pitanje iako bi mogla poslužiti kao adut onima koji kažu da „demokrati nisu dovoljno čvrsti po pitanju nacionalne sigurnosti“. Republikanci, kako se navodi, možda neće izrijekom spominjati džamiju u svojim izbornim porukama, ali bi mogle biti dio slaganja mozaika o predsjedniku Obami kao o nekome tko izlazi izvan okvira stavova i razmišljanja većine Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG