Linkovi

Demokrati razmatraju planove za budućnost bez Nancy Pelosi


Demokrati razmatraju planove za budućnost bez Nancy Pelosi
Demokrati razmatraju planove za budućnost bez Nancy Pelosi

Politički dnevnik Politico javlja da demokrati u Zastupničkom domu Kongresa razmatraju tko će naslijediti Nancy Pelosi u slučaju da republikanci preuzmu kontrolu nad tim domom

Washington Post piše o današnjem, posljednjem krugu unutarstranačkih izbora, pred odmjeravanje snaga 2. studenoga, najavljujući mogućnost dodatnih iznenađenja za aktualni politički establišment. Glavna značajka dosadašnjih izbora 2010. godine, piše dnevnik iz Washingtona, izgleda da se mijenjala od tjedna do tjedna. Kandidati, savjetnici, anketari i politički novinari, svi su oni ocijenili ovu izbornu godinu kao izbore protiv onih koji su već na položajima, izbore protiv establišmenta ili protiv predsjednika Obame. Snaga konzervativnog pokreta Tea Party mjerena je, ponekad i pogrešno, pa ponovno mjerena. Republikanci su opisani kao da su na putu povratka na vlast, pa onda da su u sukobu sa samima sobom, dok je za demokrate rečeno da su u defanzivi ili pak osuđeni na težak poraz. Kako piše Washington Post, od svega izrečenog svega je nekoliko stvari jasno. Jedno, da su republikanci potaknuli žestoko neraspoloženje prema političarima na vlasti, koje je zahvatilo čitavu zemlju, te drugo, da će se demokrati vjerojatno najviše suočiti s takvim raspoloženjem.

U skladu s tim, politički dnevnik Politico javlja da demokrati u Zastupničkom domu Kongresa razmatraju tko će naslijediti Nancy Pelosi u slučaju da republikanci preuzmu kontrolu nad tim domom. Ukoliko dođe do uvjerljivog republikanskog trijumfa, demokrati još nemaju razrađen scenarij preustroja svoje stranačke kadrovske križaljke. Međutim, navodi Politico, najvjerojatnije je da bi suočena s izbornim porazom, Pelosi dala ostavku, a da bi čelnik, tada manjinskih demokrata, bio kongresnik Steny Hoyer. „To je tema o kojoj svi u gradu trenutno razmišljaju,“ kaže jedan bivši demokrat iz Zastupničkog doma, no demokrati nevoljko govore o takvoj opciji. Sasvim razumljivo, dodaje Politico, jer njihov je cilj ipak zadržavanje kontrole nad Zastupničkim domom. Koliko je takva opcija realna, drugo je pitanje.

XS
SM
MD
LG