Linkovi

Demokrati i republikanci javno se prepiru oko postignuća u Kongresu


Demonstranti u Washingtonu nadaju se da će demokrati zadržati kontrolu u Kongresu i nakon izbora u studenom
Demonstranti u Washingtonu nadaju se da će demokrati zadržati kontrolu u Kongresu i nakon izbora u studenom

Američki Kongres prekinuo je zasjedanje pred nadolazeće izbore. Članovi Kongresa sada su se vratili u svoje izborne okruge kako bi intenzivirali svoje izborne kampanje. Demokrati se hvale zakonodavnim postignućima, dok manjinski republikanci optužuju članove stranke predsjednika Obame da su prekinuli zasjedanje bez da su dovršili posao

Demokrati kažu da su ponosni onim što su postigli od kada je predsjednik Obama stupio na dužnost. Usvojeni su paket ekonomskih poticaja, zakon o reformi zdravstvene skrbi, postrožena je financijska regulativa, usvojen novi zakon o zaštiti potrošača, kao i mjere za pomoć studentima, vojnim veteranima i malim biznisima.

No, republikanci upozoravaju na ono što nije učinjeno, poput usvajanja proračuna savezne vlade za fiskalnu godinu koja je počela 1. listopada te odluke o sudbini poreznih olakšica usvojenih u doba administracije predsjednika Georgea Busha, a koje istječu na kraju ove godine. Na to je ukazao republikanski senator iz Teksasa John Cornyn:

"I sada vidimo da će dosta posla, kojeg je trebalo obaviti, ostati neobavljeno."

No, demokrati kritiziraju republikance zbog blokiranja važnih zakonskih prijedloga, poput proračunskog zakona za obranu. Demokratski senator Robert Mendez iz New Jerseya:

"Oni su ponovno upotrijebili proceduralnu mogućnost blokiranja zakona, po povijesni, 101. put ove godine. Pa ipak oni govore o tome kako nešto nije obavljeno. To je doista vrlo zanimljivo."

Dok se demokrati i republikanci javno prepiru oko postignuća u Kongresu, Karlyn Bowman iz organizacije American Enterprise Institute kaže da su Amerikanci fokusirani na jedno pitanje – ekonomiju:

"Niti jedno drugo pitanje nije ni blizu toga da dominira izbornom kampanjom kao što je to slučaj s ekonomijom ove godine."

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, John Boehner iz Ohioa, optužio je demokrate za ignoriranje potreba Amerikanaca time što pokušavaju progurati skupe zakone te, kako kaže, stavljanjem njihovih izbornih potreba ispred potreba građana:

"Ove godine imali smo dovoljno vremena za donošenje mjera koje su pridonijele gašenju radnih mjesta, a nismo imali vremena da donesemo državni proračun niti bilo koji proračunski zakon. Dakle, nismo imali priliku da smanjimo potrošnju."

No, predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosti izrazila je snažno neslaganje s ocjenama da su neki usvojeni zakoni pridonijeli gašenju radnih mjesta. Ona kaže da demokrati u svojim kampanjama mogu ponosno isticati svoja postignuća:

"Ovo su prilično uzbudljivi izbori jer smo ponosni onim što je predsjednik postavio kao naše ciljeve. Ponosni smo njegovim čelništvom. Naši članovi bili su dio toga i u svakom izborom okrugu mogu govoriti kako idemo u novom smjeru."

Prije prekida zasjedanja, Kongres je usvojio mjeru o privremenom financiranju savezne vlade u sljedeća dva mjeseca. Zakonodavci će imati puno posla kad se vrate u Washington nakon izbora, uključujući usvajanje budžeta i pitanje poreskih olakšica koje trebaju isteći na kraju godine.

XS
SM
MD
LG