Linkovi

Demokrate u Senatu razmatraju izmjenu ili ukidanje pravila filibuster


Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer
Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je, uoči godišnjice upada u Kongres 6. januara, da će Senat uskoro glasati o promjeni pravila filibaster (filibuster), kako bi bilo omogućeno usvajanje zakona o biračkim pravima.

Filibaster podrazumijeva da se 60 od 100 senatora saglasi da zaključi raspravu o nekom zakonskom prijedlogu i da se taj prijedlog stavi na glasanje. To često koristi manjina u Senatu, u ovom slučaju republikanci, da odugovlači raspravu u nedogled i odlaže glasanje. Demokrate u ovom sazivu Senata imaju tijesnu većinu od 50 mjesta i ne mogu sami da zaključe raspravu i stave zakon na glasanje.

Čak Šumer u pismu kolegama navodi da će Senat razmotriti promjenu ovog pravila do 17. januara u pokušaju da usvoji zakon o biračkim pravima, koji republikanci blokiraju.

"Da budem jasan: 6. januar je simptom ozbiljnije bolesti - pokušaja da se delegitimišu izbori. I Senat mora da unaprijedi demokratske reforme i popravi sistem, kako ovakvi događaji ne bi postali pravilo".

Međutim, demokrate ne mogu međusobno da se dogovore o promjeni ili ukidanju filibastera.

Dvoje demokratskih senatora, Džo Menčin iz Virdžinije i Kirsten Sinema iz Arizone protivili su se ukidanju filibastera uz argument da demokrate mogu da izgube većinu na narednim izborima i da će onda izgubiti mogućnost da, kao manjina, oni blokiraju zakone sa kojima se ne slažu.

Organizacije za unapređenje biračkih prava upozoravaju da zakon o biračkim pravima u Kongresu treba što prije usvojiti, jer republikanske vlasti u pojedinim saveznim državama donose zakone kojima se to pravo određenim grupama ograničava. Upozoravaju i da republikanci postavljaju ljude lojalne bivšem predsedniku Donaldu Trumpu u izborne komisije, koji bi mogli da dovode u pitanje legitimitet nekih narednih izbora.

Trump je 6. januara pozvao svoje pristalice da se "žestoko bore" za njegov mandat, a onda su oni upali u Kongres u pokušaju da spriječe da potvrdi izbornu pobjedu Joe Bidena.

Kako će filibaster biti izmijenjen - ostaje predmet diskusije.

Djeluje da demokrate nemaju većinu za potpuno ukidanje, jer bi bilo kakva odluka zahtijevala 50 glasova.

Takođe su oprezni jer znaju kakve su posljedice ukidanja filibastera: jednom su već odlučili da ukinu to pravilo kod rasprave o postavljanju sudija ili članova izvršne vlasti. I kada su republikanci došli na vlast, to je iskoristio tadašnji lider senatske većine Mič Mekonel i lako "progurao" troje Trumpovih sudija u Vrhovni sud.

Republikanci su sada zabrinuti da bi demokrate mogle da ukinu filibaster, pa lobiraju kod Menčina i Sineme da nastave da se tome protive.

Republikanski senator Majk Li iz Jute rekao je da će ukidanje filbiastera ličiti na stil vladavine iz "Gospodara muha" - gdje većina vlada kako hoće, bez obzira na sve.

"Apsurdno je i opasno za ovu instituciju", kaže Li i poziva da se spriječi Šumerov "destruktivni plan".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG