Linkovi

Demokrate u Kongresu istražuju dozvole Bijele kuće


Elijah Cummings, demokratski kongresmen (arhivski snimak)
Elijah Cummings, demokratski kongresmen (arhivski snimak)

Predsjedavajući Odbora za nadzor rada vlade u Predstavničkom domu pokreće istragu o tome kako su izdavane dozvole za pristup povjerljivim informacijama u Bijeloj kući, u administraciji predsjednika Trumpa i ranije, u fazi predsjedničke tranzicije 2016.

Demokratski kongresmen Elijah Cummings ističe da se istraga vodi zbog, kako kaže, "teškog kršenja pravila i ugrožavanja nacionalne bezbjednosti", što se odnosi na bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Michaela Flynna i druge.

Flynn je zadržao status sa dozvolom pristupa povjerljivim podacima i sastancima čak i nakon što je Bijela kuća saznala da je lagao Federalni istražni biro o svojim razgovorima sa ruskim ambasadorom. Flynn je kasnije priznao da je lagao istražitelje i čeka izricanje kazne.

Kongesnom istragom biće obuhvaćen i bivši savjetnik Bijele kuće Rob Porter. On je imao pristup sastancima i podacima na visokom nivou sa privremenom dozvolom iako je FBI obavestio Bijelu kuću da je u prošlosti bio optužen za nasilje u porodici.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG