Linkovi

Demokrate vode u nekoliko ključnih izbornih utrka za Senat


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Manje od četiri mjeseca uoči izbora u SAD, demokrate u Kongresu sve više su uvjerene da mogu da osvoje nekoliko mjesta potrebnih za većinu u Senatu.

Predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden ima prednost nad predsjednikom Donaldom Trumpom u anketama, u prosjeku od osam procenata prema websiteu ""RealClearPolitics" koji prati istraživanja javnog mnijenja, a trenutna dinamika predizborne kampanje za predsjednika mogla bi stvori povoljnije uslove za demokrate koji su u trci za mjesta u Kongresu.

U Senatu, republikanci trenutno kontrolišu 23 od 35 mjesta o kojima će se glasati na izborima, ali će ishodi trka u samo nekoliko ključnih država odrediti koja stranka će imati većinu u gornjem domu Kongresa poslije izbora u novembru. Demokrate će morati da osvoje tri do četiri dodatna mjesta u Senatu da bi učvrstile kontrolu.

Senat pod kontrolom Demokratske stranke mogao bi značajno da utiče na sprovođenje agende predsjednika Trumpa, ako on ponovo bude izabran na taj položaj, ili na usvajanje politike Joe Bidena, u slučaju da on bude pobjednik izbora.

Zbog pandemije koronavirusa, politički uslovi su znatno drugačiji nego tokom bilo koje izborne godine, a jedinstvena dinamika vođenja predsjedničke kampanje na internetu mogla bi još više da utiče na ostale izborne trke.

"Oba predsjednička kandidata imaju mnogo novca za trošenje. A s obzirom na to da ne mogu da lično rade mnogo stvari tokom kampanje, trošiće ga u državama u kojima je izhod izbora neizvjestan", smatra Tod Belt, direktor programa za politički menadžment na Univerzitetu Džordž Vašington.

Kratak pregled izbornih trka u nekoliko ključnih država:

Alabama

Predsjednik Trump je i dalje je izuzetno popularan u Alabami, jedinoj američkoj državi gdje republikanci u Senatu imaju dobru šansu da preuzmu mjesto od demokrata.

Trump će uoči republikanskih unutarstranačkih izbora 14. jula učestvovati u kampanji za bivšeg fudbalskog trenera Tomija Tabervila, čiji je rival za republikanskog kandidata za mjesto u Senatu bivši sekretar za pravosuđe Džef Sešns.

Izborna trka u Alabami je u centru pažnje javnosti zbog Trumpovih negativnih tvitova o Sešnsu, kojeg je često kritikovao zato što se na položaju sekretara za pravosuđe izuzeo iz istrage specijalnog tužioca o miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine.

Na najavu da će Trump održati skup za Tabervila, Sešns je tvitovao da "građanima Alabame niko u Vašingtonu neće govoriti za koga će glasati".

Prema anketi demokratske firme za istraživanje "ALG Research", sprovedenoj 26. juna, demokrata Dag Džons zaostaje dva do tri odsto za Tabervilom i Sešnsom,a prema nezavisnim analizama, republikanci imaju veću šansu da osvoje mjesto u Senatu iz Alabame.

Arizona

U Arizoni, demokratski kandidat i bivši astronaut Mark Keli u anketama ima prednost nad republikanskom senatorkom Martom Mekseli, u prosjeku od 6 procenata, prema vebsajtu "RealClearPolitics. Keli je prikupio i više od novca od Mekseli, koja je 2018. godine izgubila u izbornoj trci za mjesto koje je upražnjeno poslije smrti senatora Džona Mekejna, nakon čega ju je guverner postavio na upražnjeno mjesto senatora Džona Kajla.

Tramp je pobijedio u Arizoni na izborima 2016. godine, ali prema anketi u kojoj je u posljednjoj nedjelji juna učestvovalo 600 vjerovatnih glasača, Biden ima prednost u toj državi od dva odsto. Sve veća latino populacija i odziv birača u području Feniksa, koji naginje Demokratskoj stranci, mogli bi da dovedu do Bidenove pobjede u toj državi u novembru.

Tod Belt kaže da demografska struktura ide u korist Marku Keliju, ali i da Mekseli ima određene lične slabosti koje utiču na izbornu trku.

“Nija mogla da pobijedi ni protiv protivkandidata (demokratske senatorke) Kirsten Sineme. Veoma je ranjiva zato što je postavljena na mjesto senatora, a ne izabrana, i taj položaj obavlja samo dvije godine. Zbog toga zaista nije imala šansu da uradi stvari koje bi joj olakšale reizbor", smatra Tod Belt.

Kolorado

U Koloradu, kandidati za mjesto u Senatu su bivši demokratski guverner Džon Hikenluper i aktuelni republikanski senator Kori Gardner. Ni Hikenluper ni Gardner nikada nisu izgubili političku trku u svojoj državi.

Bivši guverner je za manje od tri mjeseca prikupio 3,7 miliona dolara za svoju kampanju, što je rekord za kandidata u fazi pred primarne izbore.

Prema anketi vjerovatnih glasača u Koloradu, sprovedenoj krajem juna, Hikenluper ima prednost od 11 odsto nad senatorom Gardnerom, koji pokušava da umanji veze sa Trumpom, a zalagao se i za drugu rundu pomoći za pogođene koronavirusom, ranije od većine republikanaca.

Kolorado se uvijek smatrao državom u kojoj je izhod predsjedničkih izbora neizvestan. Međutim, poput Arizone, demografska struktura se mijenja i birači su više skloni da glasaju za demokratske kandidate. Kolorado nije glasao za republikanskog predsjedničkog kandidata od kako je Džordž Buš mlađi pobijedio u toj državi na izborima 2004. godine.

Mejn

Senatorka u četiri mandata Suzan Kolins, koja zastupa Mejn, jedna je od nekoliko republikanskih žena koje bi mogle da izgube na izborima, čime bi se dodatno smanjila rodna raznolikost u Republikanskoj stranci.

Kolins je bila suočena sa velikom kampanjom prikupljanja novca protiv njenog reizbora u ranoj fazi izbornog ciklusa, nakon kontroverznog glasanja za potvrdu Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda 2018. godine, a zatim i ranije ove godine kada je bila odlučujući glas u odluci da se ne pozovu svjedoci na suđenju o opozivu predsjednika Trumpa u Senatu.

Prema julskom istraživanju organizacije "Public Policy Polling", demokratska kandidatkinja, predsjedavajuća Predstavničkog doma Mejna Sara Gideon ima prednost nad Kolins od četiri odsto.

Većina ispitanika je takođe saopštila da Suzan Kolins smatra stranačkim glasom za Trumpa i lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela. Kolins je prethodno bila poznata po tome što je glasala i za demokratske i republikanske prijedloge i ta reputacija je sada, po svemu sudeći, narušena.

Trump je na izborima 2016. godine izgubio u Mejnu. Očekuje se da će Angus King, kolega Kolins u delegaciji Mejna u Senatu, ponovo biti izabran za senatora.

Sjeverna Karolina

Demokratski kandidat za mjesto u Senatu iz Sjeverne Karoline Kal Kaningem takođe je prikupio rekordnih 7,4 miliona dolara za svoju kampanju u posljednjem kvartalu izbornog ciklusa.

Advokat i vojni veteran pokušaće da na izborima pobijedi aktuelnog republikanskog senatora Toma Tilisa koji je osvojio to mjesto za samo jedan odsto prednosti na izborima za Kongres 2014. godine.

Sjeverna Karolina je među nekoliko država u kojima republikanci gube popularnost zbog sve raznolikije demografske strukture stanovništva. Prema prosjeku anketa sprovedenih u junu, Kaningem ima prednost u odnosu na Tilisa za tri odsto.

Belt smatra da postoji šansa za pobjedu demokrata u toj državi, s obzirom na to da je Trump zauzet "odbranom" država u kojima ima veću šansu da pobijedi.

“Ne izgleda mi kao da će Trump biti veoma konkurentan u Sjevernoj Karolini. On se zaista bori da zadrži prednost u Pensilvaniji, Ohaju i Mičigenu, gdje je uložio mnogo novca u politički marketing. I na neki način zanemaruju Sjevernu Karolinu", zaključuje Tod Belt sa Univerziteta Džordž Vašington.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG