Linkovi

Demokrate osuđuju Trumpa zbog izjave o stranim vladama


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Članovi Kongresa iz Demokratske stranke i pojedini republikanci osudili su izjavu predsjednika Donalda Trumpa da bi prihvatio pomoć strane vlade za predsjedničke izbore 2020. godine.

Trump je u intervjuu televiziji ABC rekao da bi saslušao stranu vladu ili osobu koji bi eventualno ponudili negativne informacije o njegovim političkim protivnicima.

“Nema ničeg pogrešnog u tome. To nije miješanje. Oni imaju informacije, i ja mislim da bih ih uzeo. Ako bih mislio da nešto nije u redu, možda bih obavijestio FBI”, rekao je američki lider manje od tri mjeseca od objavljivanja izvještaja specijalnog tužioca Roberta Muellera, u kojem se navodi da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine da bi pomogla Trampu da porazi demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Trumpov intervju oštro su kritikovali demokratski članovi Kongresa i predsednički kandidati, ali je i jedan od vodećih Trumpovh saveznika na Capitol Hillu, republikanski senator Lindsey Graham.

“Mislim da je to greška”, rekao je Grejem, koji je istovremeno optužio demokrate da su od stranaca dobijale negativne informacije o političkim protivnicima.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je da Trumpova izjava pokazuje da američki predsjednik ne zna šta je ispravno a šta pogrešno, dok su pojedini demokratski kandidati ponovo zatražili da se pokrene proces Trumpovog opoziva.

Trump je na Twitteru odbacio kritike, ističući da sa stranim vladama razgovara dnevno.

“Da li bi odmah trebalo da obavijestim FBI o tim pozivima i sastancima. Smiješno”, tweetovao je Trump, ali nije komentarisao pitanje prihvatanja politički štetnih informacija o protivnicima.

Međutim, demokratski senator Mark Warner ocijenio je da je Trump dao Rusiji zeleno svjetlo da se miješa u izbore 2020. godine, dok je bivši potpredsjednik SAD Joe Biden tweetovao da je riječ o prijetnji po nacionalnu bezbjednost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG