Linkovi

Najvažnije

update

Drugi dan suđenja Trumpu u Senatu

In this image from video, a video from Donald Trump is paired with police bay cam footage, as it is shown to senators as House impeachment manager Rep. Joaquin Castro, D-Texas, speaks during the second impeachment trial of former President Donald…

Demokrate iz Predstavničkog doma, koje iznose optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, počeli su da iznose argumente u pokušaju da uvjere senatore koji imaju ulogu porotnika da osude Trumpa zbog podsticanja pobune i upada u zgradu američkog Kongresa prošlog mjeseca.

Stacey Plaskett, jedna od menadžerica za opoziv, tokom popodnevnog dijela suđenja bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu govorila je o hronologiji događaja uoči i za vrijeme upada dijela njegovih pristalica u kompleks Capitol - prikazujući snimke.

Video materijali odnose se na period od oko jedan sat popodne 6. januara kada se prva grupa Trumpovih pristalica pojavila pred kompleksom Capitol Hilla i kasnije nasilno provalila u to zdanje - pa sve do trenutka kada je opsada završena.

Neki od snimaka sa bezbjednosnih kamera tokom opsade Capitola prikazuju Trumpove pristalice koji su tražeći po prostorijama tog zdanja bivšeg američkog potpredsjednika uzvikivali: "Objesite Mikea Pencea".

Na neobjavljenim snimcima vide se sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pence sklonio sa svojom porodicom. Dio okupljene mase je na tom mjestu postavio vješala.

Plaskett je tokom izlaganja precizirala da učesnici skupa "Spasimo Ameriku", nisu imali dozvolu da marširaju do Capitola sve dok se, kako je ukazala, bivši predsjednik Trump nije umiješao.

Ona je prikazala fotografiju dozvole izdate organizaciji "Žene za Ameriku na prvom mjestu" koja je omogućava okupljanje na području parka Ellipse koji se nalazi u blizini južnog boka predsjedničke rezidencije Bijele kuće.

"Dozvolom nije omogućen marš sa tog područja", rekla je ona.

Kongresmeni u ulozi tužioca - takozvani menadžeri za opoziv - i Trumpova odbrana imaće 16 sati u toku dva dana da iznesu svoje dokaze, poslije čega će senatori imati ukupno 4 sata za postavljanje pitanja.

Demokrate namjeravaju da dokažu da napad na Capitol nije bio izolovani i spontani incident, već da su Trumpove lažne tvrdnje o prevarama na novembarskim izborima, koje je svojim pristalicama iznosio mjesecima, postavile temelje za događaje 6. januara.

Kongresmen Jamie Raskin​, glavni demokrata koji iznosi argumente otpužnice, najavio je da će menadžeri za opoziv prikazati nove uznemirujuće snimke nasilja u Capitolu i posebno upozorio roditelje i nastavnike na njihov sadržaj.

Raskin je rekao da će iznijeti dokazi pokazati Trump nije bio nevini posmatrač događaja, već da se odrekao dužnosti glavnokomandujućeg i postao glavni podstrekivač, a da su njegovi postupci mogli da poremete miran prenos vlasti, prvi put u historiji.

Raskin se pozvao se na niz Trumpovih tvitova i izjava datih prije opsade, uključujući i poziv pristalicama na sam dan nemira da se "pakleno bore jer u suprotnom neće imati zemlju".

Raskin je naglasio da je Trump počinio ogromno krivično djelo protiv Ustava i naroda i da je odgovoran za najveće kršenje predsjedničke dužnosti u historiji Amerike.

Vođa tima iz Predstavničkog doma koji predstavlja optužnicu protiv Trumpa Jamie Raskin
Vođa tima iz Predstavničkog doma koji predstavlja optužnicu protiv Trumpa Jamie Raskin

Kongresmen Joe Neguse najavio je da će slučaj koji iznose menadžeri za opoziv sastajati iz tri dijela, a to su: provokacija, napad i posljedice.

Senatorima je prikazao video klipove i isječke iz intervjua sa brojnim Trumpovim pristalicama koje su govorile da su "slijedile predsjednikove pozive da dođu u Washington i spriječe da im se otmu glasovi".

Demokrate Negus i Joaquin Castro pustili su i video snimke predsjednika Trumpa koji je mesecima prije nego što su izbori uopšte održani najavljivao da će doći do "velike izborne krađe."

"Kako je on to mogao da zna?", pitao je Castro.

Prikazani su i snimci posledica Trampovih ponovljenih tvrdnji - izjave pristalica iskreno ubijeđenih da je jedini način da Joe Biden pobijedi na izborima ako dođe do krađe i manipulacija.

Kao dokazni materijal prikazani su i Trumpovi tvitovi pristalicama da "zaustave brojanje glasova".

Madeleine Dean, članica Predstavničkog doma iz američke države Pennsylvania, podsjetila je da su Trumpovi advokati, u pokušaju da ukažu na neregularnost predsjedničkih izbora, podnijeli ukupno 65 tužbi - od kojih je, kako je precizirala, samo jedna usvojena.

"Koja nije imala nikakvog uticaja na ishod izbora. Neka bude jasno, nijedan jedini sud ili sudija nisu se saglasili da su rezultati izbora bili neregularni", istakla je Dean tokom izlaganja.

Ona je takođe podsjetila na događaje tokom kojih se bivši predsjednik Trump sastao sa republikanskim predstavnicima u Okrugu Wayne koji se nalazi u blizini grada Detroita u američkoj državi Michigan.

"Tražio je da preinače svoje odluke uoči potvrde izbornih rezultata", rekla je Dean.

Takođe, ukazala je da je istaknute republikanske članove Kongresa pokušavao da ubijedi da bi trebalo odbaciti rezultate izbora.

"Razmislite o tome: predsjednik SAD-a poziva državne zvaničnike iz Bijele kuće u Ovalni kabinet tražeći im da odbace volju američkih građana. Sve to, da bi rezultate glasanja prigrabio za sebe", rekla je Dean. "Zvaničnici su očuvali tvrd stav tako da je bivši predsjednik morao da pređe na zvaničnike druge države."

Madeleine Dean
Madeleine Dean

Mjere bezbjednossti su i u srijedu izuzetno jake oko Capitola, koji je ograđen bodljikavom žicom. Ulicama oko Kongresa patroliraju pripadnici Nacionalne garde.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki izjavila je nešto ranije da predsjednik Biden neće gledati suđenje.

“Joe Biden je predsjednik, nije politički komentator, i neće iznositi mišljenje o iznijetim argumentima dvije strane", izjavila je.

Senat je u utorak glasao sa 56-44 da je proces u skladu sa Ustavom. Glasanju su prethodila četiri sata iznošenja argumenata obje strane.

Demokratski kongresmeni su tvrdili da Trump mora da odgovara za svoje postupke dok su advokati bivšeg predsjednika isticali da je suđenje za opoziv nakon što je predsjedniku istekao mandat - neustavno.

Odlomak snimka prikazanog u prvom danu suđenja Trumpu u Senatu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Demokrate su senatorima prikazale dramatični video snimak haotičnih događaja i nasilja u Capitolu 6. januara kada su Trumpove pristalice probile bezbjednosni kordon i upale u zgradu, dok su članovi Kongresa pokušavali da se sakriju od mase.

Trumpovi advokati nisu uspjeli da zaustave suđenje kao neustavno. Neki mediji prenose da je bivši predsjednik bio veoma nezadovoljan nastupom svojih advokata prvog dana, i doveo u pitanje njihovu strategiju odbrane. neki su pozvali na novu promjenu njegovog tima advokata.

See all News Updates of the Day

Samir Beharić: Birači se odlučili za građansku opciju u Predsjedništvu, na drugim nivoima nisu imali mnogo izbora

Samir Beharić: Birači se odlučili za građansku opciju u Predsjedništvu, na drugim nivoima nisu imali mnogo izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:38 0:00

Rezultate Općih izbora u BiH za Glas Amerike je komentirao Samir Beharić iz njemačkog Marshall fonda Sjedinjenih Država.

update

Sjedinjene Države sankcionisale Fadila Novalića i Slobodana Stankovića koji je blizak Dodiku

Fadil Novalić dolazi u Sud BiH zbog afere „Respiratori”, 29. januar 2021. (Foto: BIRN BiH)

Sjedinjene Države sankcionisale su premijera FBiH Fadila Novalića. Sankcionisan je i Slobodan Stanković, vlasnik firme Integral inženjering i blizak Miloradu Dodiku, kao i njegova firma. U reakciji, Antony Blinken je rekao kako političari ne trebaju koristiti javne resurse za ličnu korist.

U svom službenom svojstvu premijera FBiH, Novalić je zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke i suprotno zakonima BiH, saopćio je Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva financija SAD-a

Dalje se navodi da je Novalić u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost

Ova radnja krši zakon BiH i odražava širi, javno objavljen obrazac korištenja njegovog položaja političkog uticaja za ličnu ili stranačku korist, podriva demokratske procese ili institucije u BiH, stoji u obrazloženju.

„Novalić je danas uvršten na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”, Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD

Arhiv - Slobodan Stanković (Foto: CIN)
Arhiv - Slobodan Stanković (Foto: CIN)

Sankcionisan je i Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH, dugogodišnji je vlasnik Integral Inženjering A.D. Laktaši, velike inženjerske firme u RS.

Pod sankcijama je i njegova kompanija.

„Stanković i njegova kompanija povezivane su sa korupcijom u građevinskom sektoru u kojem su Integralu dodjeljivani neki od najvećih projekata u RS zahvaljujući bliskosti sa rukovodstvom RS”, obrazlaže se u odluci. „Veliki građevinski projekti često su dodjeljivani Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Većina Stankovićevog bogatstva potiče iz javnih sredstava.”

Kako navodi Ured za kontrolu imovine stranaca, Stanković je također bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medijske kuće koja je ranije uvrštena na listu i koja je pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

„Stanković je danas uvršten na listu u skladu sa Izvršnom odredbom 14033 jer je u materijalnom smislu pomagao, sponzorisao, ili osiguravao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili sredstva ili usluge direktno, ili kao potporu Dodiku. Kompanija Integral je danas uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili se čini da je djelovala u ime Stankovića direktno ili indirektno”, obrazloženo je.

Sankcije uključuju blokadu imovine u Sjedinjenim Državama. Također se državljanima SAD-a zabranuju transakcije koje uključuju imovinu osoba koje su pod sankcijama.

Američka ambasada u Sarajevu navela je na Twitteru: „Sjedinjene Države će upotrijebiti sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi pozvala na odgovornost one koji potkopavaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti.”

Uvedene sankcije komentarisao je američki državni sekretar Antony Blinken, rekavši kako "političke stranke i lideri ne bi trebali biti u mogućnosti da koriste javne resurse za vlastitu korist, a ljudi se ne bi trebali obogatiti pomažući im".

UN: Ruska aneksija je neprihvatljiva i pravno ništavna

UN: Ruska aneksija je neprihvatljiva i pravno ništavna
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Prvi čovjek UN-a Antonio Guterres izjavio je da ruska aneksija nema pravnu valjanost te je za zajednicu naroda svijeta - neprihvatljjiva.

Biden: SAD će poštovati međunarodne granice Ukrajine

Joe Biden

Povodom ruske aneksije ukrajinskih okupiranih teritorija saopćenjem se oglasio američki predsjednik Joe Biden.

"Sjedinjene Države osuđuju današnji lažni pokušaj Rusije da pripoji suvereni ukrajinski teritorij. Rusija krši međunarodno pravo, gazi Povelju Ujedinjenih naroda i posvuda pokazuje svoj prezir prema miroljubivim narodima.

Ne griješite: te radnje nemaju legitimitet. Sjedinjene Države uvijek će poštovati međunarodno priznate granice Ukrajine. Nastavit ćemo podupirati napore Ukrajine da ponovno uspostavi kontrolu nad svojim teritorijem jačanjem vojnim i diplomatskim putem, uključujući kroz 1,1 milijardu dolara dodatne sigurnosne pomoći koju su Sjedinjene Države najavile ove sedmice.

Kao odgovor na ruske lažne tvrdnje o aneksiji, Sjedinjene Države, zajedno s našim saveznicima i partnerima, danas najavljuju nove sankcije. Ove će sankcije nametnuti troškove pojedincima i subjektima -- unutar i izvan Rusije -- koji pružaju političku ili gospodarsku potporu nezakonitim pokušajima promjene statusa ukrajinskog teritorija. Okupit ćemo međunarodnu zajednicu da osudi ove poteze i da Rusiju pozove na odgovornost. Nastavit ćemo opskrbljivati Ukrajinu opremom koja joj je potrebna da se odbrani, nepokolebani drskim naporima Rusije da prekroji granice svog susjeda. I radujem se potpisivanju zakona od strane Kongresa koji će osigurati dodatnih 12 milijardi dolara za potporu Ukrajini.

Pozivam sve članove međunarodne zajednice da odbace ruske nezakonite pokušaje aneksije i da budu uz narod Ukrajine koliko god je potrebno.", stoji u izjavi Predsjednika SAD Joe Bidena povodom ruske aneksije ukrajinskih okupiranih teritorija.

O novonastalim okolnostima oglasio se i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan otkrivajući da je razgovarao sa glavnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

"Razgovarali su o zajedničkoj zabrinutosti zbog nelegitimnih pokušaja Rusije da navodno pripoji ukrajinski teritorij putem lažnih referenduma i izrazili svoju čvrstu predanost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nakon očite sabotaže plinovoda Nord Stream u Baltičkom moru, razgovarali su o zaštiti kritične infrastrukture." stoji u pisanoj reakciji.

Rusija anektirala otete dijelove Ukrajine

Ceremony to declare Russia's annexation of four Ukrainian territories held in Moscow

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je ceremoniju u Kremlju kojom je započeo proces pripajanja dijelova Ukrajine Rusiji, prkoseći međunarodnom pravu.

Ceremonija pripajanja održana je raskošnoj bijelo-zlatnoj dvorani Svetog Jurja u Kremlju gdje su Putin i čelnici četiri regije Ukrajine potpisali ugovore za njihovo pridruživanje Rusiji, u oštroj eskalaciji sedmomjesečnog sukoba.

U govoru koji je prethodio ceremoniji potpisivanja sporazuma o pripajanju četiri ukrajinske regije Rusiji, Putin je upozorio da njegova zemlja nikada neće odustati od okupiranih područja i da će ih štititi kao dio svog suverenog teritorija.

Pozvao je Ukrajinu da sjedne za pregovore o okončanju borbi, ali je oštro upozorio da Rusija nikada neće predati kontrolu nad regijama Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporizhzhia. Optužio je Zapad za raspirivanje neprijateljstava kao dio svog plana da Rusiju pretvori u "koloniju" i "gomilu robova".

Putin i njegovi vojni dužnosnici otvoreno su upozorili Ukrajinu da ne poduzima ofanzivu kako bi povratila regije, rekavši da će Rusija to promatrati kao čin agresije na svoj suvereni teritorij i da neće oklijevati upotrijebiti “sva raspoloživa sredstva” za odmazdu, pozivajući se na nuklearni arsenal.

Događaj u Moskvi kojim se slavi pripajanje otetih ukrajinskih teritorija.
Događaj u Moskvi kojim se slavi pripajanje otetih ukrajinskih teritorija.

Glasanje u Ukrajini organizirano od strane Kremlja i nuklearno upozorenje pokušaj su Putina da izbjegne nove poraze u Ukrajini koji bi mogli ugroziti njegovu 22-godišnju vladavinu.

Rusija kontrolira većinu regija Luhansk i Kherson, oko 60% regije Donetsk i veliki dio regije Zaporizhzhia gdje je preuzela kontrolu nad najvećom nuklearnom elektranom u Europi.

Ceremonija dolazi tri dana nakon završetka "referenduma" o pridruživanju Rusiji koje je orkestrirao Kremlj, a koje su Kijev i Zapad odbacili kao čisto otimanje zemlje, održano uz prijetnju oružjem i temeljeno na lažima.

Separatističke regije Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini podupire Moskva od proglašenja neovisnosti 2014., nekoliko sedmica nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima. Južnu regiju Herson i dio susjednog Zaporožja Rusija je zauzela ubrzo nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara.

Oba doma ruskog parlamenta koji je pod kontrolom Kremlja sastat će se sljedeće sedmice kako bi potpisali ugovore za pridruživanje regija Rusiji i poslali ih Putinu na odobrenje.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG