Linkovi

Opada podrška finansiranju rata u Afganistanu


Richard Holbrooke, specijalni izaslanik predsjednika Obame za Afganistan i Pakistan, govori u kongresnom komitetu za usmjeravanje federalnih forndova
Richard Holbrooke, specijalni izaslanik predsjednika Obame za Afganistan i Pakistan, govori u kongresnom komitetu za usmjeravanje federalnih forndova

Glasanje u Zastupničkom domu američkog kongresa o hitnim fondovima za rat u Afganistanu, ove sedmice, je pokazalo da opada podrška politici predsjednika Baracka Obame čak i medju članovima njegove Demokratske partije. U isto vrijeme pred komitetom Zastupničkog doma, Obamin specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke je nastojao odbraniti američke civilne operacije u Afganistanu.

Ambasador Richard Holbrooke je ponovio osude ostalih iz američke administracije kada je riječ o nedavnom objavljivanju na desetine hiljada američkih tajnih vojnih dokumenata o ratu u Afganistanu na web stranici Wikileak:

"Za mene je neobjašnjivo da neko na tako izuzetan način krši zakletvu na dužnost datu Sjedinjenim Državama."

U isto vrijeme Holbroke se pridružio ostalim ističući da ti dokumenti nisu otkrili ništa novo.

Steven Rothman, kongresmen
Steven Rothman, kongresmen

Demokratski kongresmen Steven Rothman iz New Jersey-a je u Komitetu za usmjeravanje federalnih fondova upitao Holbrooka u vezi navoda da Pakistan pomaže Talibanima u Afganistanu, kao i američkim i koalicijskim snagama.

"Kako komentirate navode o dvostrukoj igri Pakistana", upitao je kongresmen Rothman.

Holbrook je odgovorio da je predsjednik Obama prošle godine naredio promjenu američkih odnosa sa Pakistanom:

"Vjerujem da smo naparvili dramatičan pomak, mada još nismo postigli željeno. To je proces koji traje."

Holbrooke i Rajiv Shah, direktor Američke agencije za medjunarodni razvoj, su se susreli sa brojnim pitanjima skeptičnih kongresmena iz obje stranke o korupciji u vladi Afganistana i načinu trošenja novca američkih poreskih obveznika u Afganistanu.

Holbrooke je, na prvom mjestu, podsjetio članove komiteta na razlog američkog prisustva u toj zemlji:

"Ne želim gubiti vrijeme podsjećanjem na 11. septembar i zašto smo tamo. Mi ne bi odabrali da se borimo u jednom od najzabačenijih i najtežih terena na svijetu da nismo bili napadnuti 11. septembra 2001."

James Moran, kongresmen
James Moran, kongresmen

Kongresmen James Moran iz Virginije je rekao da je medju brojnim demokratama koji su u početku podržali rat u Afganistanu, ali sada je glasao protiv odobravanja hitnih fondova za američke snage u Afganistanu.

"Ja se slažem sa svim činjenicama koje ste danas iznijeli, ali se ne slažem sa vašim zaključkom. Niste me uvjerili da li je to vrijedno, u smislu održivosti misije i ja sam glasao shodno tome", rekao je kongresmen Moran.

Dodatni fondovi za rat u Afganistanu izglasani su u Zastupničom domu u omjeru 308 naprema 114. Medjutim, više od 100 demokrata su, uz 12 republikanaca, glasali protiv.

XS
SM
MD
LG