Linkovi

John Brennan: 'Bin Ladenova smrt dovest će do raspada al-Qaide'


Glasnogovornik Biele kuće James Carney iiJohn Brennan
Glasnogovornik Biele kuće James Carney iiJohn Brennan

Sljedeći udarac ovoj organizaciji mogao bi doći od obavještajnih podataka prikupljenih tijekom akcije američkih komandosa u kojoj je ubijen bin Laden

Vodeći dužnosnik administracije predsjednika Obame za borbu protiv terorizma John Brennan kaže kako Sjedinjene Države namjeravaju iskoristiti smrt Osame bin Ladena da unište njegovu terorističku mrežu al-Qaidu. U jednom televizijskom interviewu danas Brennan je smrt Osame bin Ladena posljednja u nizu američkih operacija koje su nanijele "teške udarce" al-Qaidi. Sljedeći udarac ovoj terorističkoj organizaciji mogao bi doći od obavještajnih podataka prikupljenih tijekom akcije američkih komandosa u kojoj je ubijen bin Laden.

Američki dužnosnici kažu da analitičari obrađuju digitalne i pisane dokumente koje su pripadnici mornaričkih komandosa zaplijenili tijekom napada na kompleks u kojem se skrivao najtraženiji čovjek na svijetu zapadno od glavnog pakistanskog grada Islamabada. Američki ministar pravosuđa rekao je danas pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa da iako Amerikanci mogu biti "ponosni", ne smiju postati samozadovoljni. Dodao je da je borba protiv terorizma daleko od kraja.

U međuvremenu je predsjedatelj senatskog Odbora za vanjske poslove John Kerry najavio kako namjerava otputovati u Afganistan tijekom sljedeće dva tjedna kako bi razgovarao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem o smrti bin Ladena i kako bi "to moglo utjecati na njihove kalkulacije". Direktor američke Središnje obavještajne agencije CIA-e Leon Panetta informira zastupnike u Senatu i Zastupničkom domu o okolnostima smrti bin Ladena.

Američki dužnosnici kažu da je predsjednik Obama odvagivao nekoliko opcija prije negoli je naloži vojni napad u kojem je ubijen čelnik al-Qaide. Predsjednik je odustao od bombardiranja tog kompleksa, jer bi to - dužnosnici kažu - otežalo identifikaciju tijela bin Ladena. Pakistanska vlada nije bila informirana o misiji sve dok američki helikopteri nisu napustili pakistanski zračni prostor. U svom susretu s novinarima gospodin Brennan je rekao kako je Osama bin Laden imao koristi od izvjesnog sustava podrške u Pakistanu.

Njegov kompleks nalazio se u Abbottabadu, vojnom garnizonu oko 60 kilometara udaljenom od Islamabada. Konstantno su se bila pojavljivala izvješća da je bin Laden potražio utočište u regiji bezakonja uz zapadnu granicu. Brennan kaže da su postojali planovi da se bin Ladena zarobi živog, međutim, dužnosnici kažu da je čelnik al-Qaide pružao otpor i da je pogođen u glavu. Američki dužnosnici kažu da je DNK analiza pokazala sa skoro stopostotnom sigurnošću da je bin Laden ubijen.

Američko državno tajništvo upozorava Amerikance koji žive u inozemstvu da budu posebni budni zbog toga što postoje strahovanja da bi moglo doći do napada odmazde. U priopćenju se kaže da su objekti američke vlade diljem svijeta u povišenom stanju pripravnosti i da bi mogli privremeno obustaviti pružanje usluga kako bi se procijenili svoje sigurnosne potrebe.

U međuvremenu je pakistanska vlada oštro reagirala na američku akciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, upozoravajući da druge zemlje ne bi smjele misliti kako mogu dolaziti i prolaziti kroz Pakistan kako ih volja. U priopćenju objavljenom večeras pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova izražava "duboku zabrinutost i rezerviranost" oko načina na koji je Washington obavio svoju operaciju u pakistanskom gradu Abbottabad bez dopuštenja Islamabada.

U priopćenju se kaže da ova "neodobrena i jednostrana" akcija na pakistanskom teritoriju ne bi smjela poslužiti kao primjer. U istom se priopćenju kaže da je pakistanska obavještajna služba dijelila informacije o bin Ladenovom kompleksu u Abottabadu s američkom CIA-om i "drugim prijateljskim obavještajnim agencijama".

XS
SM
MD
LG