Linkovi

Delta plus i Lambda varijante COVID-19


FILE - A man gets a COVID-19 vaccine at a mass vaccination site at the Natick Mall on Wednesday, Feb. 24, 2021, in Natick, Mass.
FILE - A man gets a COVID-19 vaccine at a mass vaccination site at the Natick Mall on Wednesday, Feb. 24, 2021, in Natick, Mass.

Ljudi su već navikli na pojavu novih varijanti i sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, tako da malo šta ovdje predstavlja vijest i novinu. Naučnici neumorno sekvenciraju uzorke virusa tražeći nove varijante koje bi se mogle raširiti i koje izazivaju zabrinutost. Dvije najnovije su „Delta plus“ i „Lambda“.

Varijanta Delta plus sadrži novu mutaciju u spike proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske stanice. Budući da je usko povezan s varijantom Delta, nazvan je Delta Plus, a ne po nekom drugom slovu u grčkom alfabetu. Do sada je Delta plus pronađen u relativno malom broju uzoraka, ali budi zabrinutost jer ima potencijal za još brže širenje od Delte.

Prvi put je identificirana u Evropi u martu ove godine, a potom i u Indiji i SAD. Ova varijanta je također poznata kao B. 1.617.2.1 ili AY.1.

Svjetska zdravstvena organizacija navela je tu varijantu kao zabrinjavajuću, a američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekli su da će je nastaviti procjenjivati i pratiti.

Varijanta SARS-CoV-2 Lambda, poznata i kao linija C.37, varijanta je SARS-CoV-2 koja je prvi put otkrivena u Peruu u avgustu 2020. Svjetska zdravstvena organizacija ju je 14. juna 2021. nazvala Lambda varijanta i označila kao varijantu od interesa.

Lambda varijanta je junu 2021. dostigla maksimum, ali iako je bila varijanta koja izaziva zabrinutost, nije potisnula Deltu i počela je jenjavati. Kada je Delta postala dominantna, podaci GISAID pokazuju kako udio Lambde u sekvenciranim uzorcima brzo pada od kraja jula i čini se da će biti potisnuta.

Jasno je da stalna pojava varijanti ovog virusa te vijesti o njima izazivaju strah kod ljudi, ali zapravo, ovo praćenje varijanti je dobro, jer to znači da naučnici imaju svijest o njihovom postojanju. Praćenje i sekvenciranje genoma virusa te detektovanje novih varijanti u mnogome pomažu bržem odgovoru na njih: stvaranju upozorenja, odlukama o epidemiološkim mjerama te pomažu bržem stvaranju vakcina.

Pfizer-BioNTech i Moderna mogu relativno jednostavno i brzo adaptirati svoje vakcine na nove sojeve, a BioNTech je nedavno izašao sa saopštenjem kako su stvorili vakcinu na Delta soj.

Odgovor društva na pandemiju i nove varijante zapravo ovisi o praćenju pojave ovih varijanti to ne služi zaplašivanju građana nego je znak da su nauka i zdravstvene institucije itekako angažovani po ovom pitanju.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG