Linkovi

Delimustafić i Škrijelj nisu pronađeni na adresama: Tužilaštvo će zatražiti raspisivanje potjernice


Sudska policija nije pronašla Delimustafića i Škrijelja

Alija Delimustafić i Juso Škrijelj nisu pronađeni na adresama nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu odlučio o njihovom ponovnom vraćanju u pritvor, kazala je za Glas Amerike Azra Bavčić, portparol Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu.

Kazala je da će Tužilaštvo uputiti prijedlog Kantonalnom sudu da za njima za raspiše internu i međunarodnu potjernicu. Sumnjiče se za nezakonitosti sa nekretnima u Sarajevu, kao i za druga krivična djela.

Nakon žalbe, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u drugačijem sastavu je odlučilo da se Delimustafić, Škrijelj, kao i osumnjičene Lejla Cerić i Suada Hadžić vrate u pritvor.

Međutim, sudski policajci nisu Delimustafića i Škrijelja pronašli na adresama.

Prije desetak dana, Sudsko vijeće, koje su činile sudije Adisa Zahiragić, Muhidin Hajdarević i Stupar Braco, nisu prihvatili tužilački prijedlog da Delimustafiću i drugima produži pritvor u kojem su se nalazili od hapšenja, odnosno od 11. novembra.

U rješenju o puštanju iz pritvora naveli su da Tužilaštvo osnovanu sumnju prvenstveno zasniva na posebnim istražnim radnjama, odnosno presretnutim razgovorima, tajnom praćenju i snimanju.

Međutim, prihvatili su tvrdnje branilaca osumnjičenih da su posebne istražne radnje nezakoniti dokazi. Zbog toga, sudije su zaključile kako nema osnovane sumnje da su Delimustafić i drugi počinili krivična djela.

Iz Tužilaštva su odgovorili da je riječ o neutemeljenoj i nezakonitoj odluci, te su uputili žalbu Vrhovnom sudu Fedracije Bosne i Hercegovine (FBiH). Vrhovni sud je uvažio žalbu i naredio Kantonalnom sudu da ponovo odlučuje u pritvoru, a novo Sudsko vijeće je Delimustafića, Škrijelja, Cerić i Hadžić odlučilo vratiti na prtvor.

Dok su bili na slobodi, oni nisu bili ni pod kakvim mjerama zabrane, kazala je Bavčić.

XS
SM
MD
LG