Linkovi

Spašavanje kalifornijskih morskih lavova i delfina od toksičnih algi


Morski lavovi na sjeverozapadnoj obali ostrva San Migel, Kalifornija, 6. januar, 2009. (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Morski lavovi na sjeverozapadnoj obali ostrva San Migel, Kalifornija, 6. januar, 2009. (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Zdravlje morskih lavova i delfina je ugroženo toksičnim algama na obali Kalifornije, gdje su stotine životinja nađene na obali. Glas Amerike je posjetio Pacifički centar za morske sisare u Laguna Biču, u Kaliforniji, gdje radnici spašavaju i liječe bolesne životinje.

Centar rehabilituje morske lavove i druge morske sisare koji su zaraženi toksičnom domoičnom kiselinom koju proizvode brzorastuće alge. Alisa Deming, veterinarka i naučnica u centru, kaže da otrov može da izazove napade i oštećenje mozga kod morskih sisara.

“Prosječno u junu ili julu, spasavamo od tri do šest kalifornijskih morskih lavova, a u poslednjih šest nedelja spasili smo više od 104 životinje", kaže Deming.

Otrovne alge počinju da se šire kada se voda zagrije, kao što se to ove godine dogodilo, uz trenutne morske struje u Pacifiku i vremensku pojavu zvanu El Ninjo.

Glen Grej, direktor kaže da oni žele da saznaju zašto više od 40 odsto njihovih pacijenata ima neku vrstu rane od metka." To možda nije razlog zašto su se našli ovdje, ali ipak, oni trpe i to."

Rane od metaka obično uzrokuju ribari koji pucaju u morske lavove kako bi ih držali podalje od svog ulova. Druge povrede nastaju zbog toga što se životinje upetljaju u ribarske žice ili mreže. Ali one dobijaju pomoć u ovom centru. Doktorka Deming provjerila je rendgenski snimak morskog lava čije je povrijeđeno peraje korigovano operacijom.

Skoro svaki četvrti odrasli morski lav, međutim, ima rak, često rak grlića materice uzrokovan virusom, kao što to može biti kod ljudi, i aktiviran ljudskim toksičnim supstancama koje su bačene ili isprane u okean.

Jedan morski lav je pretrpio samo trovanje, ali je bio njegovan i nedavno vraćen u okean.. Srećan završetak priče o jednoj životinji i još jednoj puštenoj zajedno sa njom.

Šon Ebi koordinira spašavanje i reakciju u centru za morske sisare.

“To je nevjerovatno. Mislim, zbog ovoga smo svi ovdje. Tu smo da im povratimo zdravlje i vratimo ih u njihov dom. Nevjerovatan je osećaj konačno to vidjeti", kaže Ebi.

Neke životinje se nikad ne oporave ali radnici u centru kažu da su njihovi uspjesi vrijedni truda.

XS
SM
MD
LG