Linkovi

Deklaracija "Prijatelja Sirije" zahtjeva od sirijskih vlasti hitno okončanje nasilja


Ministar vanjskih poslova Turske, Ahmet Davutoglu (lijevo) razgovara s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikhom Abdullahom bin Zayed al-Nahyanom tijekom Konferencije "Prijatelja Sirije" u Tunisu, 24.2. 2012.
Ministar vanjskih poslova Turske, Ahmet Davutoglu (lijevo) razgovara s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikhom Abdullahom bin Zayed al-Nahyanom tijekom Konferencije "Prijatelja Sirije" u Tunisu, 24.2. 2012.

Na sastanku u Tunisu s "Prijateljima Sirije" američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da će sirijski predsjednik Bashar al-Assad platiti "visoku cijenu" za kršenje prava sirijskog naroda i ignoriranje međunarodnih propisa zbog napada na oporbene aktiviste

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da će sirijski predsjednik Bashar al-Assad platiti "visoku cijenu" za kršenje prava sirijskog naroda i ignoriranje međunarodnih propisa zbog napada na oporbene aktiviste.

Hillary Clinton danas se u Tunisu sastala s predstavnicima više od 70 država i međunarodnih organizacija, u svrhu još jednog zajedničkog pokušaja zaustavljanja krvoprolića u Siriji, gdje su ubijene tisuće ljudi u protuvladinim prosvjedima.

Skupina diplomata zapadnih i arapskih zemalja, znana kao "Prijatelji Sirije," okupila se u glavnom gradu Tunisu kako bi putem nacrta svoje deklaracije zatražila od sirijskih vlasti i predsjednika Assada da se odmah okonča svo nasilje i dozvoli isporuka međunarodne humanitarne pomoći u roku od 48 sati.

Sirijsko nacionalno vijeće pozvalo je prisutne državne čelnike da razmotre opciju naoružavanja oporbe ukoliko vlada predsjednika Assada ne prihvati inicijativu Arapske lige za zaustavljanje nasilja i smrtonosnih napada na sirijski narod.

Izvršni direktor Sirijskog nacionalnog vijeća Haithem al-Maleh pouzdano vjeruje da će ova konferencija pomoći u promicanju sirijske revolucije:

"Dat će nam ovlast kao nacionalnom vijeću, političkom okrilju revolucije unutar Sirije, i mislim da će natjerati međunarodnu zajednicu da poduzme konkretne korake protiv sirijskog režima."

U međuvremenu, u Siriji, Međunarodni crveni križ surađuje sa Sirijskim crvenim polumjesecom na evakuiranju ranjenih, uključujući tri strana novinara, iz četvrti Baba Amr u Homsu. Novinari su ranjeni u granatiranju početkom tjedna, kad su također poginuli američka veteranka ratnog dopisništva Marie Colvin i francuski fotograf Remi Ochlik.

Sirijske vladine snage danas su nastavile trotjedno granatiranje četvrti Baba Amr, u kojem su, kako navode aktivisti, poginule četiri osobe.

Rusija i Kina nisu prisustvovale sastanku u Tunisu. Obje zemlje redovito blokiraju Vijeće sigurnosti UN-a u poduzimanju akcije protiv sirijske vlade, i kažu da Vijeće ne bi trebalo stati na ničiju stranu u unutarnjem sukobu.

Stanovnici Homsa kažu da im ponestaje hrane, vode i lijekova nakon skoro tri tjedna nemilosrdnih napada u i oko tog grada.

Prognani Sirijci koji žive na libanonsko-sirijskoj granici obratili su se "Prijateljima Sirije" za pomoć u poboljšanju humanitarne situacije u zemlji. Rana Haju se nada da će joj taj sastanak pomoći da se vrati kući u Homs:

"Pozivamo ih da nametnu sankcije na režim predsjednika Assada. On bi trebao odstupiti. Dosta nam je potlačenosti, prognani smo, sedam sam mjeseci ovdje i ne znam što je s mojom obitelji. Nadam se da ćemo se moći vratiti u svoju zemlju," rekla je ona.

Skupina "Prijatelji Sirije" kaže da će se založiti za provođenje sankcija koje bi mogle uključiti zabranu putovanja, zamrzavanje imovine i prestanak kupovine nafte iz Sirije.

XS
SM
MD
LG