Linkovi

Razlozi za ne-dogovor


Razlozi za ne-dogovor
Razlozi za ne-dogovor

Problem budžetskog deficita Sjedinjenih Država od gotovo 15 hiljada milijadi dolara, dobila je kao zadatak da riješi ili barem započne rješavati jedna dvopartijska kongresna super-komisija. No rok za njihove prijedloge i rješenja upravo ističe, a šanse za dogovor su i dalje gotovo nikakve.

Politički podijeljeni američki Kongres je i dalje zakočen u pogledu obuzdavanja sve većeg deficita i duga zemlje. Sve do sada, čak ni moćna dvostranačka super-komisija nije ispunila zadatak da pronađe uštede u iznosu od hiljadu i 200 milijardi dolara do određenog roka.

Nedostatak dogovora do 23. ovog mjeseca, znači automatsko kresanje troškova za domaće programe i nacionalnu odbranu u 2013. godini. Politički analitičar Stuart Rotenberg kaže da postoji dobar razlog za određivanje krajnjeg roka:

- Moralo je da postoji nešto što će zaista da ih prisili da se dogovore, tako da su morali da odrede proceduru smanjenja troškova duž cijelog spiska, uključujući i vojne troškove za koje su mislili da će biti strašna alternativa koja će ih natjerati da dođu do sporazuma.

Međutim, super-komisija izgleda da je u nevolji iz istog razloga zbog kojeg sporazum do sada nije mogao da se sklopi i u Kongresu u punom sastavu. Napredne Demokrate strahuju da će odbor da smanji programe socijalne pomoći do kojih im je veoma stalo, kaže nezavisni senator iz Vermonta, Bernie Sanders:

- Biće prokleto ako budžet budemo balansirali preko grbače starih, bolesnih, djece i siromašnih. To je potpuno pogrešno.

A konzervativni Republikanci se plaše da će super-komisija da poveća porez – čemu se većina njih protivi. Među njima je i predsjedavajući Zastupničkog doma, John Boehner:

- Zajednička izabrana komisija ima samo jednu opciju: smanjenje troškova i reformu socijalnih programa.

Pojedini Republikanci sada nagovještavaju da bi mogli da prihvate povećanje nekih poreza, ali oprezne demokrate kažu da je i dalje problem odnos smanjenja troškova i povećanja poreza. Među njima je i demokratski senator iz Virginije, Mark Warner:

- Neuspjeh ne može da bude opcija. Cijeli svijet nas posmatra.

Neki zakonodavci kažu da će neuspjeh super-komisije u pronalaženju rješenja za zastoj, dodatno uzdrmati povjerenje na globalnim tržištima i kod mnogih Amerikanaca - da je Kongres uopšte u stanju da razriješi budžetske probleme u zemlji.

XS
SM
MD
LG