Linkovi

Režiser James Cameron: Novi poduhvat spuštanja na dubinu od 11 kilometara


Prije 52 godine, Donald Walsh je bio kopilot u Triestu tokom njegovog spuštanja na rekordnu dubinu od 11 kilometara, što je dublje od visine Mt.Everesta.
Prije 52 godine, Donald Walsh je bio kopilot u Triestu tokom njegovog spuštanja na rekordnu dubinu od 11 kilometara, što je dublje od visine Mt.Everesta.

James Cameron planira sam ponoviti putovanje podmornice Trieste iz 1960 u jedinstvenoj, vertikalnoj komori. On se nada da će otkriti još neke neotkrivene tajne dubine okeana.

1960 godine, podmornica američke mornarice pod imenom Trieste je zaronila na dubinu od 11 kilometara, I spustila se na dno tjesnaca Mariana, u zapadnom dijelu Pacifika, što je najdublji dio svjetskih okeana. Sve do sada, nijedan

čovjek se tamo nije pokušao vratiti. Međutim, poznati filsmki režiser I dobitnik Oskara, James Cameron, koji trenutno radi I za National Geographic, će uskoro na istu lokaciju probno pokušati spustiti podmornicu vlastitog dizajna.

Donald Walsh se vraća u istoriju u Pomorskom muzeju u Washingtonu. Tu je podmornica Trieste stalno izložena. Prije 52 godine, Walsh, tada mladi pomorski poručnik, je bio kopilot u Triestu tokom njegovog spuštanja na rekordnu dubinu od 11 kilometara, što je dublje od visine Mt.Everesta.

Nije moglo biti boljeg iskazivanja sigurnosti ove platforme nego otići u najdublji dio okeana I vratiti se potpuno netaknuto I bezbjedno, priča Donald Walsh.

Don Walsh and Jacques Piccard nakon zaranjanja u podmornici koje je trajalo 8 sati
Don Walsh and Jacques Piccard nakon zaranjanja u podmornici koje je trajalo 8 sati

Trieste je komora koja zaranja na velike dubine I koja se sama pokreće. Gospodin Walsh objašnjava da zbog svog dizajna I elemenata ona liči na podmornicu. U njoj ima mjesta samo za dvije osobe. A to su bili Donald Walsh I švajcarski naučnik Jacques Piccard. 23 januara 1960, Trieste je krenuo na svoju misiju kroz nemirno more. Sve je išlo glatko dok se nisu spustili na dubinu od 9 I po kilometara. Tada su, kaže Walsh, čuli zagušen prasak.

Skrenulo nam je pažnju, ali nismo znali šta je. Jedino što smo znali je da smo još uvijek bili živi I da je sve funkcioniralo kako treba. Naši instrumenti su pokazivali da se spuštamo bez problema, prisjeća se Donald Walsh.

Režiser James Cameron će pokušati ponoviti uspjeh od prije 50 godina
Režiser James Cameron će pokušati ponoviti uspjeh od prije 50 godina

Ispostavilo se da je prasak bio pukotina na prozoru od plexiglasa. Na sreću, prozor nije procurio I Trieste se bezbjedno spustio do najdublje tačke tjesnaca Mariana. Spuštanje I povratak na površinu su trajali osam sati. Nijedno ljudsko biće se nakon toga nije vratilo u taj dio okeana. Ali sada, režiser James Cameron planira sam ponoviti to putovanje u jedinstvenoj, vertikalnoj komori. On se nada da će otkriti još neke neotkrivene tajne dubine okeana.

Ne znamo puno o vrstama koje dole žive, ne znamo puno o rasporedu bioloških zajednica. Ne znamo kako su se te životinje prilagodile tom nevjerovatnom pritisku na tolikoj dubini, kaže James Cameron.

On planira šest sati snimati I sakupljati primjerke sa dna okeana prije nego se vrati na površinu. A kada se vrati, svoj poduhvat će uveliko moći zahvaliti prvom zaranjanju podmornice Trieste prije pola vijeka.

XS
SM
MD
LG