Linkovi

Dee Dee Myers - nekad glasnogovornica Bijele kuće, danas kampanje za bolji položaj žena


Dee Dee Myers
Dee Dee Myers

Premda je nedavno objavila knjigu pod naslovom 'Zašto bi svijetom trebale upravljati žene,' Myers smatra da bi žene trebale upravljati zajedno s muškarcima, a ne same

U rubrici Američki profili, danas upoznajemo Dee Dee Myers, prvu ženu koja je bila glasnogovornica Bijele kuće. Danas, više od 10 godina nakon što je obnašala tu dužnost, Dee Dee Myers angažirana je u ženskim organizacijama koje se bore za njihov bolji položaj, u Americi i svijetu.

'Ništa ne treba uzimati osobno; uvijek pokaži smisao za humor' – ova dva načela vodila su Dee Dee Myers dok je devedesetih radila za predsjednika Billa Clintona, kao prva glasnogovornica Bijele kuće.

"Kao prva žena na tom položaju bilo mi je malo teže nametnuti svoj autoritet, jer je Washington prilično tradicionalan. Bila sam sučeljena s izazovima, i ponekad sam osjećala da imam vise odgovornosti nego ovlasti. To je problem mnogih žena koje rade. No ja sam se s vremenom uspjela izboriti za sebe i, što je najvažnije, za predsjednika države," kaže Myers.

Dee Dee Myers kaže da ju je najviše inspirirala njezina majka: "Moja je mama sestri i meni uvijek govorila da se trebamo baviti poslom koji volimo, bez obzira na činjenicu što smo žene. Kada sam bila u srednjoj školi, moja je mama magistrirala i opet počela raditi. Odrastajući u politici, vidjela sam da mnoge žene dolaze na položaje, i to mi je dalo samopouzdanje. Međutim, nisam nikad niti pomislila da ću završiti Bijeloj kuci."

Dee Dee Myers smatra da joj je najviše pomoglo to što je imala odlične mentore - i ženske i muške: "Jedan od mojih najvažnijih mentora je bio jedan od moji prvih šefova, bivši gradonačelnik Los Angelesa Tom Bradley. Iako sam bila vrlo mlada, on se prema meni odnosio kao odrasloj osobi, s puno štovanja. Od njega sam naučila kao se treba odnositi prema ljudima, za što sam mu vrlo zahvalna."

Nakon sto je 1994. otišla s položaja glasnogovornice Bijele kuće, Dee Dee Myers se zaposlila na televiziji, kao politička komentatorica. Jedna od njezinih omiljenih tema je položaj žene: "Još uvijek me zanima politika, no borba za bolji položaj žene je moja strast. Mislim da će se svijet na taj način zaista promijeniti na bolje."

Dee Dee Myers je nedavno objavila knjigu pod naslovom 'Zašto bi svijetom trebale upravljati žene': "Odabrala sam taj naslov jer on navodi na razmišljanje. Kako bi svijet izgledao da su žene glavne? Moram reći da ja ne mislim da bi žene same trebale upravljati svijetom, umjesto muškaraca. One bi trebale upravljati s njima, zajedno. To je važna tema - na primjer kada je riječ o ekonomskom razvoju, ali i o političkoj stabilnosti u svijetu odnosno održavanju mira. Po meni, najefikasniji način za poboljšanje sadašnje situacije u svijetu je obrazovanje ženske populacije i jačanje njihovih prava."

Međutim, kaže Dee Dee Myers, žene koje su uspješne u biznisu i politici nisu uvijek spremne pomoći drugim ženama: "Mislim da se situacija popravila, ali mogla bi biti i bolja. Uspješne žene trebaju shvatiti da na sceni ima mjesta za sve, pogotovo za druge žene. Do konkurencije među ženama često dolazi zbog njihove nesigurnosti. Uz to, žene često nisu niti svjesne svoje važnosti i svog doprinosa. Ponekad su nespremne preuzeti rizik, u skladu sa svojim znanjem, talentom ili ambicijama."

Dee Dee Myers je danas glasnogovornica javne kampanje kojoj je cilj ojačati samopouzdanje žena. Sponzor ovog promidžbenog napora je modna kuća Jones New York, koja kreira odjeću namijenjenu poslovnim ženama.

"Naglašavamo da žene trebaju još više zagospodariti svojim životom. Trebaju biti sigurne u sebe, svjesne svog doprinosa na radnom mjestu i u obitelji. Trebaju biti ponosne na to. Internet adresa kampanje je jny.com/empowerment. Tamo se mogu pročitati savjeti u vezi karijere, koje daju uspješne žene iz različitih profesija," kaže Myers.

Dee Dee Myers kaže da je putem rada na ovoj kampanji postala povezana za ženama na svim stranama Amerike i svijeta. 'Time im pomažem da dosegnu svoj potencijal, ne samo u karijeri, već i u mijenjanju svijeta' – rekla nam je ova bivša glasnogovornica Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG