Linkovi

Postignut sporazum o povećanju američkog duga


Postignut sporazum o povećanju američkog duga
Postignut sporazum o povećanju američkog duga

Predsjednik Barack Obama izjavio da je postignut sporazum sa Zastupničkim domom i Senatom da se poveća prag zaduživanja savezne vlade i time spriječi mogućnost da američka vlada ne bude u stanju plaćati svoje financijske obveze. Dosadašnji prag zaduživanja iznosio je 14 hiljada i 300 milijardi dolara.

Američki predsjednik ovo je iznio sinoć u Bijeloj kući, dodajući da je sporazumom obuhvaćeno smanjivanje hiljadu milijardi dolara potrošnje tokom sljedećih deset godina i uspostava dvostranačkog panela u Kongresu koji će razmatrati dodatna smanjivanja. Barack Obama je napomenuo da sve opcije ostaju u igri u pregovorima o dodatnim rezovima.

Predsjednik Obama je nazvao predloženi sporazum kompromisom koji će omogućiti zemlji da izbjegne nesolventnost, dok će istovremeno biti i polog za smanjivanje proračunskog manjka. Očekuje se da će se danas o ovom sporazumu glasati u Zastupničkom domu i Senatu. Usvajanje ovog sporazuma će povećati prag zaduživanja i omogućiti američkoj vladi da ispunjava svoje financijske obveze.

Američke i strane burze su jučer s nervozom promatrale razvoj događaja u Washingtonu. Ako nikakav sporazum ne bi bio postignut do sutra, to bi moglo zadati udarac cjelokupnom svjetskom gospodarstvu koje se još uvijek izvlači iz recesije. Američke burze dionica zabilježile su najveće ovogodišnje gubitke prošle sedmice, a vrijednost dolara je značajno pala.

Iako se obje američke političke stranke slažu da treba smanjiti potrošnju i povećati prag zaduživanja, sedmicama su se sporile oko toga gdje treba izvršiti rezove i kojom brzinom.

XS
SM
MD
LG