Linkovi

Federalna vlada loš primjer za američku porodicu


Federalna vlada loš primjer za američku porodicu
Federalna vlada loš primjer za američku porodicu

Dok se u američkom Kongresu nastavljaju rasprave o podizanju plafona nacionalnog duga, Laurel Bowman je za Glas Amerike razgovarala sa bivšim uposlenikom osiguravajuće kompanije koji je i sam imao teškoća u balansiranju vlastitog budžeta - ostao je bez posla, ali je našao drugi i oslobodio se duga, što smatra da se može i mora uraditi i na državnom nivou.

Sadašnji vrtlar, Kraig Leatherman kaže da mnogi Amerikanci nemaju pojma koliko su blizu financijskom kolapsu. On sam to nije znao. Ali je ovaj bivši agent osiguranja to naučio na vlastitom iskustvu. Kada je došlo do recesije, njegovi prihodi od prodaje osiguranja su opali i ostao je bez novca.

"Ustvari sam bankrotirao i izgubio sam kuću. Bilo je to jako bolno, sa puno stresa. I kada gledam unazad mogao bih okriviti okolnosti, ali ako bolje pogledam razlog je bio nedostatak financijske mudrosti, štedljivosti."

On sada, umjesto u uredu, radi na otvorenom kao vrtlar, podkresava drveće, trijebi korov uz pomoć nekoliko radnika koje je unajmio u svoju novu firmu.

Kraig Leatherman
Kraig Leatherman

U vrućem ljetnom danu u Glyndonu, u Washingtonu susjednom Marylandu, rasprave o plafonu nacionalnog duga se čine jako daleko, ali su Leathermanu na umu:

"Federalna vlada služi kao loš primjer za prosječnu porodicu."

Zbog toga, kaže Latherman, što vlada sebe finansira kroz zaduživanje i troši novac kojeg nema, kao što je on radio.

Zbog kiše, Latherman je privremeno prekinuo rad, i objašnjava kako je sredio svoje finansije:

"Ja svake sedmice računam prihode i troškove i koliko mi ostaje kao zarada kako bi znao gdje sam, jer oni koji ne znaju stanje svojih finansija, neće znati ni kako doći do cilja."

Federalna vlada loš primjer za američku porodicu
Federalna vlada loš primjer za američku porodicu

Ekonomisti to zovu osnovnim proračunom.To je Leathermana spasilo od financijske prezaduženosti zajedno sa drugim mjerama, kao što je nabavka nove opreme. Za ovaj alat on založe vlastiti rad. Malo po malo, on kaže da se izvukao iz duga. I, sada pomaže drugima dajući im posao.

Bila je to prekretnica. Novi život. I kada se dan završi on osjeća mir po prvi put nakon mnogih godina.

"Kada spustim glavu na jastuk i znam da nemam dugova, to mi daje dodatnu snagu za naredni dan. Ja sada mogu vidjeti svoj put prema prosperitetu i bogatstvu", kaže Leatherman i poručuje svima koji žele da čuju, pa i onima koji ne žele, da mogu uraditi isto kao i on - osloboditi se duga.

XS
SM
MD
LG