Linkovi

Washington: Mnogi nezadovoljni usvojenim sporazumom o pragu zaduživanja


Washington: Mnogi nezadovoljni usvojenim sporazumom o pragu zaduživanja
Washington: Mnogi nezadovoljni usvojenim sporazumom o pragu zaduživanja

Za mjeru su glasovala 74 senatora dok se 26 izjasnilo protiv nje, samo dan nakon što je ovaj kompromisni paket usvojen u Zastupničkom domu

Oba doma američkog Kongresa usvojila su kompromisni paket mjera da se poveća prag zaduživanja savezne vlade u zamjenu za značajne rezove u vladinoj potrošnji. Ovaj kompromis između predsjednika Obame i kongresnih čelnika spriječio je mogućnost da Sjedinjene Države ne budu u stanju ispunjavati svoje financijske obveze. Međutim, istovremeno je ostavio mnoge ljude nezadovoljnima i to s obje strane političkog spektra.

Jedan od ključnih igrača u drami kongresne rasprave o povećavanju praga zaduživanja bio je čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja. On je bio taj koji je udružio snage s predsjednikom Obamom u završnici kako bi se postigao dvostranački sporazum koji će srezati oko bilijun dolara potrošnje tijekom sljedećih deset godina. Poslušajmo što je rekao u popularnom programu televizijske mreže CBS Face the Nation:

Mitch McConnell: Dio povijesti naše zemlje su žestoke političke rasprave, ali se ova zemlja uvijek ujedinila u kritičnim trenucima i mi smo upravo sada u jednom od tih kritičnih trenutaka i mi ćemo se ujediniti i obaviti taj posao za američki narod.

Ankete javnog mnijenja su pokazivale da su Amerikanci željeli postizanje kompromisa o pragu zaduživanja kako bi se izbjegla nesolventnost što bi dodatno oslabilo američko gospodarstvo. Objavljujući sporazum predsjednik Obama je rekao kako su njegovi apeli javnosti za podršku dvostranačkom sporazumu pomogli uvjeriti zastupnike da je došlo vrijeme da se iziđe iz pat pozicije oko povećavanja praga zaduživanja.

Barack Obama: Bili su to vaši glasovi, vaša pisama, vaše poruke elektronske pošte, vaši telefonski pozivi koji su primorali Washington da poduzme akciju u posljednjim danima.

Tzv. Pokret čajanke – Tea Party – bio je bitan čimbenik u vođenju rasprave o proračunskim rezovima, posebice u Zastupničkom domu gdje mnogi od 87 novih kongresnika u izvjesnoj mjeri duguju svoju izbornu pobjedu aktivistima ovog pokreta. Neki zastupnici koje podržava Pokret čajanke nisu zadovoljni s kompromisom jer su tražili veće rezove u potrošnji. Međutim, mnogi organizatori ovog pokreta pripisuju si zasluge za sporazum i opseg rezova. Amy Kremer iz organizacije Tea Party Express govorila je za televizijski kanal CSPAN.

Amy Kremer: Prije samo osam mjeseci demokrati su kontrolirali oba doma Kongresa i Bijelu kuću i odbili su se pozabaviti ovim pitanjem. Ništa nisu učinili u vezi s tim. To je potpuno neodgovorno. Amerikanci žele da se taj problem riješi.

Mnogi liberalni demokrati mnogo su manje zadovoljni ovim sporazumom i ogorčeni zbog toga što je predsjednik Obama izašao u susret republikanskim zahtjevima za dubokim rezovima a bez povećavanja poreza kao dio konačnog kompromisa.

Justin Ruben radi za liberalnu organizaciju MoveOn.org. I on je govorio na CSPAN-u.

Justin Ruben: Da bi se zadovoljilo Tea Party bazu Republikanske stranke, oni doslovno drže cijelo gospodarstvo taocem i prijete da će zabiti nož u naše gospodarstvo kako bi se zaštitilo smanjivanje poreza za milijunaše i korporacije i izvršili veliki rezovi u vitalnim programima.

Većina analitičara kaže da će republikancima pripasti zasluga da su predvodili raspravu o zaduživanju i smanjivanju proračunskog manjka. Međutim, ovaj bi sporazum mogao pomoći predsjedniku Obami kod centrističkih glasača kad se bude sljedeće godine natjecao za ponovni izbor. Demokratski politički strateg Mark Penn kaže da pred obje strane stoje izazovi tijekom nadolazećih mjeseci.

Mark Penn: Predsjednik mora jasnije dati do znanja koja ljestvica vrijednosti stoji iza onog na što pristaje. S druge strane, republikanci izgledaju kao da im je jedino stalo da rezanja programa kao što su Medicare i Medicaid.

Najvjerojatnije će ovaj sporazum o povećavanju praga zaduživanja imati odjeka na predsjedničkim i kongresnim izborima sljedeće godine na kojima se očekuje da će domaće gospodarstvo biti središnje pitanje.

XS
SM
MD
LG