Linkovi

Paket o povećavanju praga američkog zaduživanja usvojen u Zastupničkom domu


Predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner nakon glasovanja

Predsjednik Barack Obama kaže da sve opcije ostaju u igri u pregovorima o dodatnim rezovima u proračunu

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je kompromisni sporazum o povećavanju praga zaduživanja savezne vlade i rezovima u potrošnji, samo dan prije negoli bi Washington došao u poziciju da više ne može ispunjavati svoje financijske obveze. U sinoćnjem glasovanju 269 članova Zastupničkog doma glasovalo je za paket mjera, dok mu se 161 suprotstavilo.

U cjelini sporazum je naišao na prilično mlaku podršku. Ipak svi se zastupnici slažu da je i to bolje negoli da Sjedinjene Države dođu u položaj da ne mogu ispunjavati financijske obveze. Neki liberalni demokrati tvrde da se njime odveć duboko režu socijalni programi i da se ne povećavaju porezi, međutim, republikanci kažu da kompromis ne čini dovoljno na smanjivanju potrošnje.

Senat planira glasovati o ovom paketu mjera danas u podne po istočno američkom vremenu. Nakon toga zakonski prijedlog odlazi na potpis predsjedniku Obami, koji je rekao da je postignuti sporazum sa Zastupničkim domom i Senatom kompromis koji omogućava zemlji da izbjegne nesolventnost, dok istovremeno predstavlja polog za smanjivanje proračunskog manjka. Dosadašnji prag zaduživanja iznosio je 14 bilijuna i 300 milijardi dolara.

Barack Obama je napomenuo da sve opcije ostaju u igri u pregovorima o dodatnim rezovima. Sporazumom je obuhvaćeno smanjivanje jednog bilijuna dolara potrošnje tijekom sljedećih deset godina i uspostava dvostranačkog panela u Kongresu koji će razmatrati dodatna smanjivanja.

Kongresnica Gabrielle Giffords ulazi u komoru Zastupničkog doma
Kongresnica Gabrielle Giffords ulazi u komoru Zastupničkog doma

Tijekom sinoćnjeg glasovanja u Zastupničkom domu došlo je i do jednog neočekivanog događaja. Demokratska kongresnica iz Arizone Gabrielle Giffords po prvi se put pojavila u ovom domu Kongresa otkako je teško ranjena u siječnju u napadu dok je održavala jedan politički skup u svom okrugu. Njeni kolege ustali su na noge i pozdravili ju burnim aplauzom dok je ulazila u dvoranu i rukovala se s drugim zastupnicima. Njena duga smeđa kosa kratko je podšišana i još uvijek ima problema pri hodu. Čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi pozdravila je kongresnicu Giffords rekavši kako joj je osobita čast da je može nazvati članicom Kongresa i prijateljicom.

Gospođa Giffords pogođena je u glavu tijekom napada pokraj jednog supermarketa u Tucsonu u kojem je šest osoba poginulo i 13 drugih je ranjeno. Dio njene lubanje zamijenjen je plastičnim umetkom, a kongresnica Gifford podvrgnuta je intenzivnoj fizikalnoj terapiji kako bi povratila sposobnost hodanja i govora. Napadač se nalazi u zatvoru i čeka suđenje.

XS
SM
MD
LG