Linkovi

Usvojeni sporazum o zaduživanju tek prvi korak prema rješenju dužničkog i proračunskog problema


Vođa demokratske većine u Senatu Harry reid
Vođa demokratske većine u Senatu Harry reid

Proračun će trebati smanjiti za dodatne bilijune dolara ako Sjedinjene Države žele zadržati vrhunski bonitet

Ekonomisti tvrde da novi sporazum o smanjivanju potrošnje i omogućavanju dodatnog zaduživanja vlade predstavlja tek prvi od mnogih koraka koji su potrebni da bi se riješilo dužnički i proračunsko pitanje. Direktor jednog od vodećih investicijskih američkih fondova Bill Gross kaže da sporazum ne nanosi "značajnu štetu" američkoj potrošnji sljedeće godine. On tvrdi da će trebati smanjenje proračuna za dodatne bilijune dolara ako Sjedinjene Države žele zadržati vrhunski bonitet. Po njegovim riječima, vlada bi mogla devalvirati valutu ili koristiti inflaciju da se ublaži teret otplate ogromnog duga.

Kineska vlada, koja drži bilijune dolara američkog duga, kaže da je sporazum "dobra vijest" za Sjedinjene Države i globalno gospodarstvo, ali da nanosi "tek malu štetu" ogromnom dugu zemlje. Ovaj komentar pojavio se na web sajtu državnog lista People's Daily. U istom se napisu traži od Washingtona da "živi unutar svojih mogućnosti". Kineski dnevnik piše da bi oštri proračunski rezovi mogli naštetiti gospodarskom rastu i povećati kratkoročno neuposlenost, ali da su nužni za zdravlje gospodarstva.

I članak u bostonskom listu Globe kaže da bi rezovi u proračunu mogli povećati neuposlenost i naštetiti gospodarstvu savezne države Masachusetts, u kojoj se nalaze mnoge vojne, medicinska i obrazovne institucije koje financira Washington. Međutim, Stručnjaci kažu da se efekt toga neće osjetiti još neko vrijeme, jer dogovoreni rezovi tijekom sljedeće dvije godine iznose nekoliko desetaka milijardi dolara, što je mali postotak ukupne vladine potrošnje. Dublji rezovi predviđeni su nakon toga.

XS
SM
MD
LG