Linkovi

SAD: Republikanci i dalje podjeljeni da li da podrže Trumpa


Dan nakon, na trenutke veoma zategnute debate, republikanci su i dalje podjeljeni oko toga da li da podrže predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji je agresivno napao demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton u posljednjoj debati, i dobio pohvale od svojih najodanijih pristalica. Ali predsjedatelj Zastupničkog doma Paul Ryan je svojim kolegama republikancima u kongresu jučer rekao da više neće braniti Trumpa tokom njegove kampanje.

Dan nakon debate, Donald Trump je posjetio Pensilvaniju i svojim pristalicama rekao da su predstojeći izbori njihova posljednja šansa da spasu zemlju.

Ovo je kao Brexit. Želimo vratiti našu nezavisnost. Želimo imati jake granice. Ne želimo da ovdje ulaze ljudi iz Sirije, a da uopće ne znamo ko su oni, rekao je Trump.

On je i dalje predmet kritika nakon objavljivanja video snimka od prije 11 godina na kojem Trump vulgarnim jezikom govori o seksualnom zlostavljanju žena. To je bilo i jedno od pitanja koje mu je postavljeno na debati.

Hvalili ste se da ste seksualno zlostavljali žene, da li to shvatate? upitao je moderator debate Anderson Cooper.

Ne, to uopće nisam rekao. Ne mislim da shvatate šta je rečeno. To je bio neobavezan, muški razgovor, i nisam ponosan na njega. Uputio sam izvinjenje svojoj obitelji i američkom narodu. Naravno da nisam ponosan na to , rekao je Trump.

Clintonova je jučer provodila kampanju u Michiganu gdje se fokusirala na Trumpov pokušaj izvinjenja tokom debate.

Njemu je izgovor da je to bio samo neobavezujući razgovor, ali znate šta, žene i muškarci u cijeloj Americi znaju da je to zaista slab izgovor za loše ponašanje, rekla je Clintonova.

Trump i dalje dijeli republikansku stranku. Predsjedatelj Zastupničkog doma Paul Ryan je kolegama republikancima u telefonskom razgovoru jučer rekao da više neće braniti Trumpa tokom kampanje. Čak i prije debate, Ryan je rekao da se on fokusira na to da republikanci zadrže kontrolu u kongresu.

U pitanje su dovedene naše ideje, naša rješenja, naši konzervativni principi.

Trumpovi agresivni napadi na Clintonovu tokom debate su mu možda pomogli među najodanijim pristalicama, ali njemu je očajnički potrebno da proširi svoju bazu, rekao je analitičar John Fortier.

Republikanska baza je manje - više sa njim, ali mislim da je pitanje da li je on u mogućnosti privući veliki broj glasača srednje klase, kojima se donekle sviđa, i da li će izgubiti neke tradicionalne republikance, neke bogatije stanovnike koji se sa njim ne osjećaju najlagodnije, kaže John Fortier.

Novo istraživanje javnog mijenja koje su proveli Wall Street Journal i NBC News nakon objavljivanja video snimka pokazuje da Trump zaostaje iza Clintonove za 11 poena na saveznom nivou.

XS
SM
MD
LG