Linkovi

Debata oko reforme američkog zdravstva ne jenjava


Ugo Chaves qizlari Mariya Gabriela va Roza Virjiniya bilan, 14-fevral, 2013
Ugo Chaves qizlari Mariya Gabriela va Roza Virjiniya bilan, 14-fevral, 2013

Premda je legislativna bitka oko reforme američkog zdravstva okončana obje stranke i dalje se nadmeću za pridobivanje javnog mnijenja

Čelnik manjinskih republikanaca u Senatu, Mitch McConnell, priznaje da je predsjednik Obama odnio političku pobjedu time što je reforma zdravstva usvojena u Kongresu. No on tvrdi da će novi zakon voditi ka većim porezima i vladinom miješanju u zdravstvenu skrb građana.

"Demokratski čelnici i Bijela kuća možda proslavljaju pobjedu, ali većina zemlje – ne. Većina građana nije zainteresirana za slavljenje zakona koji će učiniti njihove živote kompliciranijima, uzimati više od njihove plaće, a odluke koje su sami donosili staviti u ruke vladinih birokrata."

Senator McConnell ustraje da Amerikanci žele opoziv ovog zakona koji je usvojen bez ijednog republikanskog glasa.

"Malo koja kongresna debata je izazvala ovakve podjele u modernoj povijesti. Demokrati su odlučili da idu jednostranačkim putem te da očito ignoriraju volju građana. Amerikanci se protive ovom zakonu i sada zahtijevaju da se zakon o reformi zdravstva ukine i zamjeni".

Prema anketi Sveučilišta Quinnipiac gotovo polovina građana protivi se reformi zdravstva dok je 40 posto Amerikanaca podržava. Unatoč tome predsjednik Obama nastavlja skupove po zemlji na kojima govori u prilog reforme.

"Za izbore u studenome republikanci će temeljiti kampanju na pozivima za ukidanje zakona. Ja im poručujem: Samo tako nastavite."

U međuvremenu, organizacija Tea Party koja se protivi reformi zdravstva održala je prosvjedni skup u matičnom gradu čelnika demokrata u Senatu Harrya Reida. U gradić Searchlight, u Nevadi, u subotu su stigle tisuće konzervativnih aktivista kojima se obratila bivša potpredsjednička kandidatkinja republikanaca na prošlim predsjedničkim izborima Sarah Palin.

"Zasukali smo rukave i prionuli na posao za vraćanje naše zemlje zdravorazumskim konzervativnim načelima koja su učinila ovu zemlju najboljom na svijetu. Nećemo samo sjediti i ušutjeti. Hvala vam što ste podigli svoj glas," rekla je Sarah Palin.

Nekima od lokalnih stanovnika, međutim, nije drago da su došljaci stigli u njihov grad i napali njihovog predstavnika u Kongresu. Verlie Doing poznaje Harrya Reida desetljećima.

"Apsolutno osuđujem činjenicu da su oni došli u matični grad senatora Reida i napali ga. To jednostavno nije američki način. Oni su stranci. Oni ga uopće ne poznaju."

Pokret Tea Party nije politička stranka već udruga slabo povezanih konzervativnih aktivista koji se protive zdravstvenoj reformi i porezima i koji žele smanjiti utjecaj američke vlade. Ime su uzeli od bostonskog Tea Party protesta 1773. godine protiv oporezivanja od strane Britanaca. Aktivisti ovog pokreta planiraju veliki skup u Washingtonu 15. travnja, što je posljednji dan za građane da pošalju njihove porezne prijave za prošlu godinu.

XS
SM
MD
LG