Linkovi

Savezna država Tennessee ponovno uvodi električnu stolicu


Guverner savezne države Tennessee je stavio svoj potpis na prijedlog zakona kojim bi se dozvolila upotreba električne stolice za vršenje smrtnih kazni u toj saveznoj državi.

Republikanski guverner Governor Bill Haslam je prijedlog zakona potpisao , nakon što su ga usvojili zakonodavci ove savezne države u aprilu mjesecu. Novim se zakonom dozvoljava pogubiti osudjenike na smrt ovim putem u slučahjevima gdje zatvor ne može doći do injekcije za pogubljenje.Do koktela kemikalija koji usmrćuje je sve teže doći otkako su evropske farmaceutske industrije zabranile izvoz tih koktela u Ameriku, nakon što su saznale za šta se oni koriste.

U medjuvremenu su i neke američke farmaceutske kuće počele odbijati prodaju takvih medicinskih koktela u svrhu pogubljenja.

Do sda je pogubljenje smrtonosnom injekcijom bilo primarni način izvršenja smrtne kazne u Americi, jer se smatra najhumanijim , iako je nedavni slučaj jednog osudjenika, koji je umirao gotovo 40 minuta nakon što je primio injekciju, izazvao teške kritike kod kuće i širom svijeta. Taj smrtonosni koktle medjutim nije došao iz evropske farmaceutske industrije.

Grupa za zaštitu ljudskih prava , Amnesty International, je saopćila da je u 2013 godini izvršen rekordan broj smrtnih kazni. Na vrhu liste po broju izvršenih smrtnih kazni je Kina, dok je Amerika na petom mjestu, iza Sudijske Arabije.
XS
SM
MD
LG