Linkovi

Savezna država Tennessee ponovno uvodi električnu stolicu


Guverner savezne države Tennessee je stavio svoj potpis na prijedlog zakona kojim bi se dozvolila upotreba električne stolice za vršenje smrtnih kazni u toj saveznoj državi.

Republikanski guverner Governor Bill Haslam je prijedlog zakona potpisao , nakon što su ga usvojili zakonodavci ove savezne države u aprilu mjesecu. Novim se zakonom dozvoljava pogubiti osudjenike na smrt ovim putem u slučahjevima gdje zatvor ne može doći do injekcije za pogubljenje.Do koktela kemikalija koji usmrćuje je sve teže doći otkako su evropske farmaceutske industrije zabranile izvoz tih koktela u Ameriku, nakon što su saznale za šta se oni koriste.

U medjuvremenu su i neke američke farmaceutske kuće počele odbijati prodaju takvih medicinskih koktela u svrhu pogubljenja.

Do sda je pogubljenje smrtonosnom injekcijom bilo primarni način izvršenja smrtne kazne u Americi, jer se smatra najhumanijim , iako je nedavni slučaj jednog osudjenika, koji je umirao gotovo 40 minuta nakon što je primio injekciju, izazvao teške kritike kod kuće i širom svijeta. Taj smrtonosni koktle medjutim nije došao iz evropske farmaceutske industrije.

Grupa za zaštitu ljudskih prava , Amnesty International, je saopćila da je u 2013 godini izvršen rekordan broj smrtnih kazni. Na vrhu liste po broju izvršenih smrtnih kazni je Kina, dok je Amerika na petom mjestu, iza Sudijske Arabije.

Komentari (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG