Linkovi

Još jedno pogubljenje osudjenika u Sjedinjenim Državama


Death Penalty Ohio
Death Penalty Ohio
Osudjeni ubojica u američkoj saveznoj državi Ohio je pogubljen smrtonosnom kombinacijom dvaju droga koji nikada do sada nisu korištene u Sjedinjenim Državama.
Vlasti u Ohio-u su upotrijebile mješavinu sedative midazolama I lijeka protiv bolova hydromorphona da bi izvršili pogubljenje Dennisa McGuirea, koji je osudjen na smrt zbog silovanja I potom ubojstva jedne trudnice 1989. godine.

Prošle godine je 39 zatvorenika pogubljeno u Sjedinjenim Državama. Mnogi su ubijeni drogom koja je sadržavala barbiturat pentobarbital. Tu kombinaciju proizvode nekoliko evropskih farmaceutskih kompanija koje su zaustavile prodaju Sjedinjenim Državama kada su shvatile da se proizvod koristi za izvršenje smrtne kazne.

Kada je ponestalo spomenute droge, Ohio je sastavio mješavinu drugih droga, usprkos prosvjedima odvjetnika osudjenog McGuire-a, Oni su naime tvrdili da takva mješavina izaziva tešku smrtnu agoniju, užasan strah I rezultira smrću gušenjem.

Svjedoci kažu da je 53-godišnji osudjenik umro 15 minuta nakon što mu ubrizgana smrtonosna injekcija, što se smatra neobično dugim vremenskim periodom. Oni takodjer kažu da je McGuire , kako je izgledalo, nekoliko puta pokušavao doći do zraka prije nego što je izdahnuo.

Smrtna kazna je danas legalna u 32 američke savezne države, kao i u federalnom civilnom I vojnom pravnom sistemu. Otkako je njena legalnost ponovno uspostavljena 1976. Godine, savezna država Teksas je izvela najveći broj smrtnih kazni, dok Oklahoma ima najviši stepen smrtnih kazni per capita.

Sjedinjene države su jedina Zapadna, visoko razvijena zemlja koja još uvijek ima smrtnu kaznu. Sve zemlje zapadne Evrope su ukinule smrtnu kaznu bilo zakonom, ili praksom.

Prema podacima Amnesty International za 2012. Godinu, Kina izvršava više smrtnih kazni nego ostatak svijeta zajedno.
XS
SM
MD
LG