Linkovi

Washington: Festival nauke i mehanike-inspiracija za mlade


Iako se smatra jednom od tehnološki najnaprednijih zemalja u svijetu, Sjedinjenim državama ipak nedostaju naučnici I inžinjeri.

Iako se smatra jednom od tehnološki najnaprednijih zemalja u svijetu, Sjedinjenim državama ipak nedostaju naučnici I inžinjeri. Američki festival nauke I inžinjerstva je jedna od inicijativa koja to nastoji izmijeniti. Novinar Glasa Amerike George Putic je posjetio jedini nacionalni događaj čiji je cilj inspirirati učenike da razmotre karijeru u poljima nauke, tehnologije, inižinjerstva I matematike.

Sudeći po broju učenika koji istražuju visokotehnološke postave I izvedbe u washingtonskom konvencijskom centru, postoji veliki interes za nauku I inižinjering. Ali prema istraživanju provedenom među više od milion američkih učenika, samo nešto više od 10% učenika završene srednje škole kaže da su zainteresirani za karijeru u tim poljima. Jedan od koosnivača festivala nauke I inžinjerstva, Larry Bock, kaže da društva dobiju ono što promoviraju.

Mi slavimo I promoviramo sportiste, pop zvijezde, profesionalne glumce I glumice, I tako stvaramo mnogo onih koji žele biti to isto, ali ne slavimo naučnike I inžinjere, kaže Larry Bock.

On je pomogao organiziranju prvog naučnog festivala u San Diegu u Kaliforniji 2009, koji se sada održava svake godine. Tehnološka industrija, koja se bori da nađe dovoljan broj kvalificiranih naučnika I inžinjera, brzo je prepoznala uspjeh festivala. Zajedno sa Ray O Johnsonom iz kompanije Lockheed Martin, organiziran je nacionalni festival 2010. Gospodin Johnson kaže da transformacija nauke, tehnologije, inžinjerstva I matematike, poznatih kao STEM, u zabavne aktivnosti, ima zgarantiran pozitivan efekat.

Apsolutno sam uvjeren da će za 10 ili 20 godina, kada budu odrasli, I kada ti učenici uđu u ta polja, sjetiće se ovog događaja I reći će da su zahvaljujući njemu ušli u polje STEM, kaže Ray O Johnson.

Mladi na festivalu imaju priliku steći dosta praktičnog iskustva, od simulatora leta I robotskih printera do igranja sa protezama. Mnogi od njih su već preskočili psihološku barijeru od pasivnog slušanja do aktivnog istraživanja, pridruživši se vojnom veteranu I četverostrukom amputircu Travisu Millsu na bini, koji je pokazivao svoju mehaničku ruku. Mills kaže da ima dosta ranjenih veterana koji bi mogli pomoći djeci da nauče o nauci I tehnologiji koja je inkorporirana u njihove umjetne udove.

Djeca će to zapanjeno gledati I pitati se, pa zašto onda ne otvoriti njihove oči I dati im do znanja kakva nevjerovatna nauka postoji, kaže on.

Neki učenici su već iskusili uzbuđenje stvaranja nečeg novog. Andrea Li, učenica srednje škole, jedna je od tinejdžerki izumitelja koji ovdje pričaju o svom radu. Ona kaže da festivali kao što je ovaj imaju ogroman potencijal.

To je jako uzbudljivo I na ovakav način možete zainteresirati više ljudi, kaže ona.

Organizatori kažu da se nadaju da će uspjeh ovog festivala biti inspiracija za veći broj regionalnih festivala, kako bi se smanjio nedostatak naučnika I inžinjera.
Washington: Festival nauke i mehanike
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
XS
SM
MD
LG