Linkovi

Produženje protesta u Washingtonu do Valentinova


Produženje protesta u Washingtonu do Valentinova
Produženje protesta u Washingtonu do Valentinova

Gotovo mjesec dana nakon što su začeti u njujorškoj finansijskoj četvrti, antiratni i anti-Wall Street protesti se nastavljaju u velikim gradovima širom Sjedinjenih Država.

Trebalo je da to bude četvorodnevni protest u Washingtonu protiv američkih ratova u inostranstvu i korporativne pohlepe. Petog dana protesta, medjutim, nije bilo znakova da se on okončava. Ljudi nastavljaju da protestuju, na samo nekoliko blokova od Bijele Kuće.

Zauzimanje washingtonskog Trga Slobode u organizaciji pokreta Oktobar 2011., jedan je od dva protestna skupa koji trenutno traju u glavnom gradu, zajedno sa protestima u drugim velikim gradovima širom Sjedinjenih Država.

Dozvola koju je ova organizacija dobila za javno okupljanje istekla je u nedjelju uveče. Policija za nacionalne parkove, nadležna za ovakve skupove, dala im je produženje i nalog da se razidju do ponedjeljka poslije podne. Policajci su u ponedjeljak došli da se sastanu sa demonstrantima, ali su se vratili kad su lideri pokreta odbili da se s njima sastanu nasamo.

Iako su demonstranti ostali bez dozvole da ostanu u centru Washingtona, sve više i više šatora nicalo je uokolo, a mnogi od okupljenih kažu da nemaju namjeru da se udalje.

- Koliko dugo planirate da budete ovdje?

- Dok me silom ne odvuku…

Carla Fraydus kaže da od kuće u Alabami nije ponijela novac za povratak, jer toliko vjeruje u ovaj pokret:

- Ovaj pokret brine o svemu onome do čega je i meni stalo. O svemu. Ako pogledate bilo koji problem ove zemlje ili cijelog svijeta, svi su uzrokovani nekontrolisanom pohlepom korporacija.

Nejasno je koliko dugo će vlasti dozvoliti ovoj grupi da ostane tu. Kasno sinoc, lokalni mediji su objavili da su demonstranti od Policije za nacionalne parkove dobili dozvolu da na Trgu Slobode ostanu jos 4 mjeseca, sve do polovine februara iduće godine.

Organizator protesta Kevin Zeese kaže da su oni i dalje svjesni mogućih konsekvenci, ali se ne kolebaju u svojim namjerama:

- Oni medju nama koji bi bili uhapšeni, vratiće se ovamo i nastaviti. Nećemo bježati od jer se nalazimo u federalnom parku. Ustav je u tome potpuno jasan: Kongres ne smije donositi zakone koji ograničavaju slobodu govora ili slobodu okupljanja.

Njegova grupa je, u medjuvremenu, na YouTube-u objavila snimke onoga što se desilo prije neki dan kad su neki od demonstranata pokušali da udju u Muzej Zrakoplovstva radi protesta protiv napada američkih bespilotnih letjelica u sukobima u inostranstvu. Vlasti su uhapsile jednu osobu i upotrijebile sprej sa biberom, kako kažu, u svrhu kontroliranja gomile.

XS
SM
MD
LG