Linkovi

Davos: Rekordno dubok jaz između bogatih i siromašnih


Ptpredsjednik SAD Joe Biden na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu
Ptpredsjednik SAD Joe Biden na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Imovina 62 najbogatija čovjeka u svijetu veća je od imovine polovine svjetskog stanovništva.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden pozvao je političke i ekonomske lidere, okupljene na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom zimskom centru u Davosu, da još snažnije podstaknu pravedniju raspodjelu koristi i pogodnosti savremenog tehničko-tehnološkog napretka. Svjetski ekonomski forum i ove godine prate brojni izvještaji i analize o rekordno dubokom jazu između male manjine bogatih i super bogatih i ogromne većine siromašnih i ubogih koji nemaju čak ni kakav takav krov nad glavom.

Snažan kontrast životu u siromaštvu u bijedi bio je južnokorejski robot HUBO, jedna je od „zvijezda“ ovogodišnjeg foruma u Davosu. Simbolizira novu eru brzih tehnoloških promjena koje se dešavaju širom svijeta. Vrlo sofisticiran, programiran za mnoge funkcije, tehnološki složen, HUBO je skup je toliko da će uveliko biti ograničen broj onih koji će ga moći imati i koristiti.

Podstaknut ne samo tim povodom, američki potpredsjednik je upozorio:

"Završićemo stvaranjem društva koje će imati mnogo više slojeva nego sada."

On je u Davosu govorio dva dana nakon objavljivanja izvještaja humanitarne organizacije Oxfam u kojem se ističe da je imovina 62 najbogatija čovjeka u svijetu veća od imovine polovine svjetskog stanovništva. Američki potpredsjednik pozvao je i na ukidanje offshore poreskog raja koje bogati i super bogati koriste da bi bili još bogatiji i stvaranje mogućnosti za siromašne i najsiromašnije. O jednoj od posljedica dubokog ekonomskog jaza Joe Biden je rekao:

"Kada ljudi vide, kada osjećaju da su im izgledi za pristojan život ograničeni, ili u potpunosti uskraćeni, neizbježna rekacija je nezadovoljstvo, pesimizam, bijes... što je plodno tlo za ekstremizam, mržnju, nacionalizam, izolacionizam... Svako od tih stanja razdire društveno tkivo mnogih zemalja, izaziva nestabilnost."

Jordanska kraljica Rania, u čijoj zemlji izbjeglice iz Sirije čine petinu stanovništva Jordana, istakla je da kratkoročna rješenja nepravdi i patnji vode dugoročnim nevoljama i krizama. Apelirala je na bogate zemlje da pomognu u stvaranju posebne ekonomske zone za izbjeglice:

"Time bi izbjeglicama bila pružena prilika da rade, da stvaraju, a zemljama koje prihvataju izbjeglice bili bi smanjeni troškovi brige o njima. Izbjeglice bi takođe sticali znanja i vještine koje bi im dobro došle i po povratku u matične zemlje."

Jedan od ključnih izazova za političke i ekonomske lidere okupljene u Davosu je terorizam koji prijeti mnogim društvima i zajednicama i pitanje kako zaustaviti njegovo širenje.

Davos: Rekordno dubok jaz između bogatih i siromašnih
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG