Linkovi

David Rubenstein: Patriotska filantropija za očuvanje spomenika


Milijarder David Rubenstein pomaže očuvanju američke istorije financiranjem projekata obnove nekih od istorijski najvažnijih američkih obilježja.

Bogati biznismen David Rubenstein donira veliki dio svog bogatstva kako bi pomogao da se obnove neki od najvažnijih istorijskih spomenika u zemlji. On to naziva patriotska filantropija.

Pomažem vlastitoj zemlji da očuva svoje nasljedstvo i da podsjeća ljude na vlastitu istoriju, kaže David Rubenstein.

On je zaradio milijarde dolara kao koosnivač i izvršni ko-direktor firme Carlyle Group, globalne privatne firme sa sjedištem u Washingtonu. On vrijeme provodi i radeći sa američkim odjelom za očuvanje , kako bi se obnovili neki od istorijski važnih zgrada i spomenika. Kada je u zemljotresu oštećen Washingtonov spomenik 2011, Rubenstein je donirao 7 i po miliona dolara za obnovu, što je polovina troškova obnove.

To je ikonska građevina i jedna od onih koja je najprepoznatljiviji simbol naše zemlje. Kada je oštećena u zemljotresu, smatrao sam da bil bila dobra ideja da kao građanin pomognem kako bi se spomenik što prije obnovio, te sam se dobrovoljno prijavio za to, priča David Rubenstein.

On također pomaže da se sačuva ratni memorijal američke mornarice Iwo Jima u susjednoj Virginiji, sa poklon donacijom od preko 5 miliona dolara. Za Rubensteina, to ima osobno značenje.

Moj otac je bio marinac i kako bi njemu odao počast smatrao sam da trebam pokušati surađivati sa nacionalnim odjelom za očuvanje parkova kako bi se pronašao način da se spomenik obnovi i modernizira, jer dugo vremena nisu na njemu urađene nikakve opravke, kaže Rubenstein.

Aaron La Rocca, iz odjela za očuvanje parkova, kaže da Rubensteinova donacija dolazi u pravo vrijeme.

2016 ulazimo u 100-tu godišnjicu američkog odjela za očuvanje parkova. Donacija će pomoći da se očuva cijela struktura, kaže Aaron La Rocca.

Rubenstein, sa donacijom od preko 12 miliona dolara, također pomaže da se obnovi kuća Arlington, memorijal Robertu E. Lee-u. Ta istorijska kuća je bivša plantaža unutar kompleksa arlingtonskog nacionalnog groblja nadomak rijeke Potomac u Virginiji.

Ovo je manji dio projekta u kojem uklanjamo cigle sa temelja kako bi ih mogli testirati i zamijeniti drugima koje su vrlo blizu onima koje su pravljene na samoj plantaži, objašnjava Aaron La Rocca.

David Rubenstein se nada da će njegovi filantropski napori podstaći i druge Amerikance da nauče više o svojoj zemlji i da joj pomognu na svaki mogući način.

Filantropija je drevna grčka riječ koja znači voljeti čovječanstvo. To ne znači da bogataši samo pišu čekove. Da, možete dati novac kojeg imate, ali možete iskoristiti i svoje vrijeme, energiju, i ideje, kako bi ste pomogli vašoj zajednici i vašoj državi, kaže David Rubenstein.

XS
SM
MD
LG