Linkovi

Britanija ima novog premijera


Konzervativac David Cameron će vladati u koaliciji s Liberalnim Demokratima, po prvi puta u zadnjih 70 godina


Novi britanski premijer i njegova supruga Samantha useljavaju se na novu adresu, Downing Street broj 10. Nakon nekoliko dana političkih pregovora i dogovora, na čelu koalicione vlade, prve takve u Britaniji u zadnjih 70 godina, je David Cameron.

David Cameron, novi premijer Britanije, je ovom prilikom izjavio:


Namjera mi je formirati punu koaliciju izmedju Konzervativaca i Liberalnih demokrata. Vjerujem da je to najbolji način da se zemlji obezbijedi jaka, stabilna, dobra i poštena vlada, koja nam je istinski neophodna.


Zamjenik premijeru Cameronu je Nick Clegg, čelnik Liberalnih Demokrata. Njegova će stranka takodjer dobiti i nekoliko ministarskih mjesta.Clegg kaže:


Nadam se da će ovo biti početak nove politike u koju sam oduvijek vjerovao: raznolike, pluralističke, u kojoj se dogovaraju političari različitih uvjerenja, gdje prevazilaze razlike, a sve kako bi vladali kako treba, za dobro cijele zemlje.

Istodobno se iz premijerske rezidencije iseljava Gordon Brown. Njegovi su Laburisti bili na vlasti 13 godina. Gospodin Brown je postao premijer 2007. godine.


Novom premijeru želim sreće u donošenju važnih odluka u budućnosti. kazao je na odlasku s dužnosti.

Američki predsjednik Barack Obama je telefonom čestitao Davidu Cameronu, i pozvao ga da uskoro dodje u Waashington. Novi ministar vanjskih poslova Britanije, William Hague, kaže da s Amerikom očekuje dobre odnose.U medjuvremenu agencije javljaju da će novi prvi čovjek Foreign Office-a doći u Washington već u petak.

Istodobno se financijski analitičari nadaju da će ovakvo političko udruživanje značiti stabilnu vladu, koja će se uskoro obračunati sa budžetskim deficitom Britanije od 241 milijardu dolara.

Tony Travers iz londonske Škole za ekonomiju, kaže da koalicija donosi nešto novo u britansku politiku:

Možda će ovo funkcionirati, ali, postoji uvijek rizik da će koalicija imati puno prepreka u vodjenju politike , i da neće imati uspjeha. Ipak, treba im barem dati priliku.


Najmladji premijer Britanije u zadnjih 200 godina i njegov koalicioni partner formirali su vladu, no sada se moraju baciti na posao i povesti Britaniju.


XS
SM
MD
LG