Linkovi

“Vodič za preživljavanje u najgorim mogućim situacijama” Davida Borgenichta i Joshue Pivena


“Vodič za preživljavanje u najgorim mogućim situacijama” Davida Borgenichta i Joshue Pivena
“Vodič za preživljavanje u najgorim mogućim situacijama” Davida Borgenichta i Joshue Pivena

Autori su u međuvremenu napisali čitav niz priručnika, napravili reality televizijske emisije, i kalendare o preživljavanju svega i svačega, od putovanja, do koledža, pa do partije golfa

Prije par godina, David Borgenicht iz Philadelphije, u saveznoj državi Pennsylvania, bio je literarni agent. Onda je jednog dana pročitao članak koji mu je dao ideju za njegovu vlastitu knjigu. Zajedno sa prijeteljem, piscem Joshuom Pivenom, napisao je best seller, koji je stvorio skoro kultnu grupu sljedbenika. Radi se o knjizi koja opisuje situacije u kojima se radi o pitanju života i smrti, i kako ih preživjeti.

Članak koji je David Borgenicht čitao objašnjavao je kako sigurno prizemljiti manji zrakoplov u slučaju da pilot izgubi svijest. To ga je navelo na razmišljanje o drugim sličnim situacijama koje je vidio u filmovima i na televiziji. Naravno, potpuno je drugačija situacija kada se radi o glumcu koji s motora u pokretu skače u automobil, ili se bori sa morskim psom.

No, kako bi obični, i ne baš fizički razvijeni čitatelji uspjeli u sličnim pothvatima. Kako bi se oslobodili od napada aligatora, ili preživjeli situaciju kada im se ne otvori padobran, ili pak pobjegli od planinskog lava.

Borgenich i Piven napisali su knjigu pod naslovom “The Worst Case Scenario Survival Guide” – “Vodič za preživljavanje u najgorim mogućim situacijama”. U prvih osam mjeseci po izdavanju ova je knjiga prodana u milijun primjeraka, a tiskana je u više od desetak izdanja.

Progone vas pčele ubojice? Nikakav problem. Izgubljeni ste u pustinji? Pogledajte stranicu 129. Trebate potpaliti vatru, a nemate šibice? Ništa ne brinite, pišu Borgenicht i Piven, koji su i sami vrlo prosječni ljudi.

Evo nekih od savjeta. Ukoliko se nađete na krovu vlaka koji se kreće, evo što vam je činiti kako biste preživjeli. Nemojte ustajati na noge. Progoni vas bik? Ne brinite, kažu autori. Kao prvo, nemojte ga razljutiti. Ne mičite se. Potražite način da pobjegnete. Ukoliko načina nema, skinite jedan odjevni predment, kao na primjer majicu. Bacite majicu daleko od sebe i trčite što brže možete u suprotnom pravcu.

Čini se da zdrav razum nalaže ovakve akcije, no ovi bi savjeti mogli dobro doći. Autori su u međuvremenu napisali čitav niz priručnika, napravili reality televizijske emisije, i kalendare o preživljavanju svega i svačega, od putovanja, do koledža, pa do partije golfa. Recimo i to da se ova knjiga, usprkos svojim korisnim savjetima, u knjižarama prodaje na odjelu humora.

XS
SM
MD
LG