Linkovi

Lijep je, ali - TKO je? David? Apolon?


Michelangelo je poznat u cijelom svijetu, kao veliki talijanski renesansni kipar. Jedno od njegovih zagonetnijih djela sada je izloženo u washingtonskoj Nacionalnoj galeriji za umjetnost, koja inače nema niti jednog Michelangela u svojoj zbirci.

Michelangelov mramorni David-Apolon skladan je, savijen, zaobljen… figura serpentinata, kako na talijanskom kažu za taj stil, za tu umjetničku vještinu. Izgleda tako prirodno, ali nije, zapravo. Tko ikada zauzima baš takvu pozu?!

Poput drugih Michelangelovih skulptura i ova ostavlja dojam nedovršenoga.

Andrew Cary se divi tragovima koje je ostavilo kiparevo dlijeto. “Ono što me impresionira to je kontrast između grube površine kamena i mesnatih dijelova tijela, mišičja… skulptura tako mekano izgleda premda je od kamena.”

Lijep je,” kaže Mary Beth Vaughn, opčinjena njegovom prirodnom gracioznošću. Lijep, ali – TKO je on? Odgovor se krije u grubo isklesanom obliku na njegovim leđima. Je li to praćka kojom je David pogodio Golijata? Ili je to tobolac za strijele, Apolona, boga sunca i streličarstva, između ostaloga? Za čime to poseže njegova ruka?

Darcey Kuhn se upravo vratila iz Italije.

“Ja mislim da je više kao David, to je, barem, moje mišljenje nakon što sam vidjela mnoštvo Apolona. Ne samo Michelangelovih nego i drugih verzija.”

David-Apolon je već bio ovdje… 1949. godine, za inauguraciju predsjednika Harryja Trumana, kaže talijanski amabasador Claudio Bisognero.

“Bilo je to u znak zahvale Sjedinjenim Državama za veliku podršku tijekom rata, ali i nakon rata, za ponovnu izgradnju Italije.”

Talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi pozdravio je povratak skulpture u Washington, a time obilježio i početak Godine talijanske kulture u Americi.

“Godine 1949., u Michelangelovom je remek-djelu uživalo gotovo 800.000 posjetitelja. Znam da ćemo ih u idućih nekoliko mjeseci imati barem toliko.”

Bio David ili Apolon, posjetitelji se dive Michelangelovom umijeću. Ali, znaju li i njegovo prezime?
Neki priznaju da pojma nemaju, drugi da počinje na slovo B.
Tako je, na slovo B – Michelangelo Buonarroti.

David-Apolon je u Washington stigao iz Kine… u Pekingu je bio dio izložbe firentinske umjetnosti. U Washingtonu, u National Gallery of Art, ostaje do ožujka.
XS
SM
MD
LG