Linkovi

Danska ukinula buduće isporuke oružja Saudijskoj Arabiji


Danski ministar inostranih poslova, Anders Samuelsen, govori na konferenciji za štampu u Kopenhagenu, Danska, 30. oktobra 2018.
Danski ministar inostranih poslova, Anders Samuelsen, govori na konferenciji za štampu u Kopenhagenu, Danska, 30. oktobra 2018.

Danska je suspendovala buduća odobrenja za izvoz oružja i vojne opreme Saudijskoj Arabiji, kao odgovor na ubistvo disidentskog saudijskog novinara i ulogu kraljevstva u konfliktu u Jemenu, saopštilo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak.

Njemačka je takođe suspendovala dozvole za budući izvoz oružja i zaustavila svu prodaju oružja, dok je Francuska u ponedjeljak saopštila da će uskoro odlučiti o sankcijama zbog ubistva Khashoggija u Saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog mjeseca.

Saudijska Arabija jedna je od najvećih uvoznica oružja na svijetu. Ona predvodi vojnu koaliciju koja se bori u građanskom ratu u Jemenu, u kome je ubijeno na desetine hiljada ljudi i u kome je izazvana velika humanitarna katastrofa.

"Uz nastavak pogoršavanja ionako užasne situacije u Jemenu i uz ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, sada imamo novu situaciju", rekao je ministar spoljnih poslova Danske, Ander Samuelsen u izjavi.

Danska je izdala 10 takvih dozvola prošle godine, kažu u ministarstvu. Već izdate dozvole neće biti poništene, rekao je portparol.

U međuvremenu, predsjednik SAD Donald Trump u srijedu je pohvalio Saudijsku Arabiju zbog pomoći da se spuste cijene nafte, dok se intezivira pritisak na Sjedinjene Države da se uvedu sankcije bliskoistočnom savezniku zbog ubistva Khashoggija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG