Linkovi

U Danskoj osujećen 'neposredni' teroristički napad


Zgrada u Kopenhagenu gdje je smještena redakcija lista Jyllands-Posten
Zgrada u Kopenhagenu gdje je smještena redakcija lista Jyllands-Posten

Na meti napada trebao je biti dnevni list Jyllands Posten koji je tiskao kontroverznu karikaturu proroka Muhameda prije nekoliko godina

Danska obavještajna služba je priopćila da je uhitila četiri osobe koje su planirale - kako je rečeno - "neposredni" teroristički napad na dnevni list Jyllands Posten koji je tiskao kontroverznu karikaturu proroka Muhameda. Šef službe Jakob Scharf opisao je neke od osumnjičenika kao "militantne islamiste". Po njegovim riječima, ova skupina je planirala upasti u zgradu lista i ubiti što više ljudi.

Danski dužnosnici kažu da su uhićeni jedan četrdeset četverogodišnji Tunižanin, jedan dvadeset devetogodišnjak rođen u Libanonu, jedan Iračanin koji traži azil i četvrta osoba čije podrijetlo još nije jasno. Trojica od njih žive u susjednoj Švedskoj. Policija u Švedskoj uhitila je petu osobu, švedskog državljana tuniskog podrijetla, za koju se vjeruje da je povezana s ovim planom. Danski i švedski dužnosnici izjavili su danas da su tijesno surađivali kako bi osujetili ovaj teroristički napad.

List Jyllands Posten objavio je karikaturu proroka Muhameda prije nekoliko godina što je dovelo prosvjeda muslimanskih zajednica diljem svijeta. Otad je zabilježeno nekoliko pokušaja napada na novinu i na karikaturista. Švedska policija je priopćila kako današnja uhićenja nisu u vezi s bombaškim napadom u središtu Stockholma 11. prosinca kad je jedan Šveđanin iračkog podrijetla ubio sebe i dvije osobe ranio.

XS
SM
MD
LG