Linkovi

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića


Sa seta novog filma Danisa Tanovića, 3. maj, 2021. (Izvor: Sarajevo Film Festival)
Sa seta novog filma Danisa Tanovića, 3. maj, 2021. (Izvor: Sarajevo Film Festival)

Bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom "Deset u pola".

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

"Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari", kaže Tanović u saopćenju Sarajevo Film Festivala. "A to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu."

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s glumcim Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova "Ničija zemlja" i "Smrt u Sarajevu", a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković.

U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.

Sa snimanja filma Danisa Tanovića "Deset u pola", 3. maj 2021. (Izvor: Sarajevo Film Festival)
Sa snimanja filma Danisa Tanovića "Deset u pola", 3. maj 2021. (Izvor: Sarajevo Film Festival)

Redatelj filma je Danis Tanović, scenaristi Danis Tanović i Nikola Kuprešanin, direktor fotografije Damir Šagolj, snimatelj zvuka Predrag Doder, casting direktorica Timka Grin, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, a šminkerica Lamija Hadžihasanović Homorac.

Kako je saopćeno iz Direkcije Sarajevo Film Festivala, film Danisa Tanovića produciraju Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS).

Producenti filma su Mirsad Purivatra, Amra Bakšić Čamo i Jovan Marjanović, izvršni producent Adis Đapo. Kreativna direktorica projekta Sarajevo grad filma je Izeta Građević.

Projekt Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) fokusira se na reditelje iz Jugoistočne Europe čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova "Dobar dan za posao" (2018.) u režiji Martina Turka i filma "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice (2020.).

Film Danisa Tanovića "Ničija zemlja" dobitnik Oscara za najbolji strani film 2001. godine.

Ove godine, film bh. redateljice Jasmile Žbanić o genocicu u Srebrenici "Quo vadis, Aida" bio je nominiran za nagradu Akadamije filmskih umjetnosti i nauka, ali je Oscara za najbolji strani film dobio danski "Another Round", redatelja Thomasa Vinterberga.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG